Két körözött kisfiún marakodnak szüleik

Vágólapra másolva!
Köröz a rendőrség két kisfiút, akiknek elhelyezésén összevesztek válófélben lévő szüleik. A férj a nála lévő gyerekeket ugyanis nyaralni küldte, és nem mondja meg, hol vannak. Felesége feljelentette, de a férfi a rendőröknek sem árulta el, hol tartózkodnak 9 és 11 éves fiai. Szerinte a gyerekek nem is akarnak anyjukkal lenni, a feleség viszont azt állítja, a férfi hangolta őket ellene.
Vágólapra másolva!

Jól vannak, és nyaralnak - ennyit volt hajlandó elárulni két kisfiáról az a nyíregyházi férfi a rendőrség elmondása szerint, aki elvitte a két gyereket elvált feleségétől, és ismeretlen helyen rejtegeti őket. Az édesapa ellen kiskorú elhelyezése megváltoztatásának gyanúja miatt indult eljárás - közölte az [origo]-val Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtóreferense. "Kihallgattuk, elismerte, hogy elhozta a gyerekeket, de mivel vétségről van szó, nem került őrizetbe" - tette hozzá.

A házaspár január óta válófélben van, a bíróság ideiglenesen az anyánál helyezte el a gyerekeket, a 33 éves férfi ennek ellenére tartotta magánál őket. A két kisfiút, a 9 éves Ruzsinszki Patrikot és a 11 éves Ruzsinszki Benjámint ezért most országszerte keresi a rendőrség, körözést adtak ki. A sajtóreferens szerint lehetséges, hogy a Balaton környékén vagy budapesti rokonoknál bujtatta el őket az apa.

Befolyásolják-e a gyerekeket?

A gyerekek az apánál voltak, és akkor sem kerültek édesanyjukhoz, amikor erről a városi bíróság márciusban ideiglenes végzést hozott. "A tanítási év vége óta nem tudtam kapcsolatba lépni velük, de már ez előtt is alig láthattam őket, mert nem engedte" - mondta az [origo]-nak Harászi Enikő, a kisfiúk édesanyja, hozzátéve, hogy próbálta az iskolában is felkeresni őket, de közlése szerint férje ott is őrizni tudta őket.

Mint mondta, leginkább attól tart, hogy az eltelt nyolc hónap alatt apjuk ellene tudta fordítani a két gyereket, akik szerinte teljesen a befolyása alá kerültek. A nő azt állítja, hogy a férje családja is el akarja őket vadítani tőle. A férfi viszont azt mondta, hogy a gyerekek kérésére vitte őket magával, nem akarnak az anyjukkal lenni.

A nő kezdeményezte a fiúk gyámhatósági védelembe vételét is, de az apát hiába idézték be, és más úton sem tudta végrehajtatni a bíróság határozatát. Nincs elképzelése arról, hol lehetnek a gyerekek, férjével együtt állandóan változtatják a helyüket, nem lehet velük kapcsolatba lépni - mondta Harászi Enikő. Szerinte a szeptemberben kezdődő iskola miatt hamarosan visszatérnek Nyíregyházára, de ő szeretné, ha még vele tölthetnének egy kis időt a nyárból.

Az [origo] nyíregyházi lakásán elérte a fiúk édesapját, Ruzsinszki Andrást, aki teljesen ellenkező véleményen van. Tudja, hogy felesége azzal vádolja: "átprogramozta" a két gyereket. A férfi szerint a két kisfiú nem akar találkozni anyjával, mert állítólag félnek tőle. "Sírtak, hogy velem akarnak lenni, akkor mit tegyek?" - tette hozzá. Állítja, ő többször elengedte a fiúkat a feleségével, de előfordult, hogy elbújtak előle. A felesége azt állította az [origo]-nak, hogy a férje munkanélküli, ezt azonban a férfi kérdésünkre tagadta.

Szeptemberben eldőlhet

A házaspár válása eldurvult, mert semmilyen kérdésben - így a vagyon felosztásában - nem tudtak megegyezni. Ruzsinszki András szerint felesége vagyoni vitájuk miatt tart igényt a gyerekekre, hogy közös házukban ő maradhasson, ahonnan elköltözött az élettársához. "Most az élettársával rosszabb körülmények között élnek, ezért követeli őket, és próbál rám nyomást gyakorolni"- jelentette ki.

"A fiúk nyaralnak, most jól érzik magukat, legalább ennyi jusson nekik, ne kelljen látniuk ezt az egészet" - mondta. Határozottan kijelentette, hogy iskolakezdésre visszajönnek a gyerekek, mégha számít is arra, hogy ekkor a feleségének valószínűleg sikerül elvinni őket tőle.