Magára maradt a sapkás polgármester

Vágólapra másolva!
Csak a bíróság ítélete vethet véget a fóti polgármester és a képviselőtestület közt kialakult háborúságnak. A Pest megyei kisváros képviselőinek többsége fegyelmivel küldené el posztjáról a polgármestert, aki viszont azt mondja, csak sértett emberek áskálódnak ellene. Szent-Iványi Géza felfüggesztését a helyi Fidesz-elnök is megszavazta, pedig tavaly ősszel még támogatták, a szocialisták pedig még a testületet is feloszlatnák, hogy megszabaduljanak a polgármestertől.
Vágólapra másolva!

Sapkát húzott a fejére Szent-Iványi Géza, Fót polgármestere, a Budapest mellett fekvő kisváros képviselő testületének július 30-i ülésén, hogy ezzel jelezze: mindegy hogy van rajta sapka vagy nincs, ellenfelei úgyis le akarják váltani. A testületi ülésen ugyanis a képviselők többsége másodszor is megszavazta a polgármester felfüggesztését, miután a korábbi, hasonló határozatot a bíróság formai okokból megsemmisítette.

A képviselők többsége döntött arról is, hogy kérik a Pest Megyei Bíróságot, "sorozatos törvénysértések" miatt szüntesse meg Szent-Iványi megbízatását, de újabb ügyekkel is kiegészítették a polgármester ellen folyó fegyelmit, APEH- és állami számvevőszéki vizsgálatot és vagyonnyilatkozati eljárást is kezdeményeztek ellene. Szent-Iványi szerint politikai támadás folyik ellene - amelyben ráadásul összefogtak a helyi szocialisták és fideszesek -, és ismét bíróságon támadta meg a felfüggesztő határozatot.

Szent-Iványi az [origo]-nak azt mondta, a helyi szocialisták vezetője nem tudja elviselni, hogy nem ő lett a polgármester, a Fidesz fóti szervezetének vezetője pedig az fájlalja, hogy nem választották meg alpolgármesternek. A 2006-os önkormányzati választáson ugyanis a várost, akkor már nyolc éve függetlenként vezető Szent-Iványi immár a Fidesz színeiben indult, és 26 szavazattal legyőzte a szocialisták jelöltjét, Fábry Bélát. A testületbe rajta kívül 7 fideszes, 6 MSZP-s és 4 független, illetve civil jelölt került be.

A Fidesz is a fegyelmi mellett

A testület és a polgármester közti összecsapás közvetlen előzménye a sokáig húzódó alpolgármester-választás volt. Korábban ugyanis a polgármester úgy egyezett meg az őt támogató helyi Fidesz-szervezettel, hogy annak elnökét, Móczár Bélánét jelöli alpolgármesternek. Ezt kétszer meg is tette, de a testület többsége nem támogatta. Végül a civilek és a szocialisták közt létrejött egy megállapodás, ami után Fábryt, az egyik civil szervezet képviselőjét, Földi Pált és egy fideszes képviselőt, Bartos Sándort választották alpolgármesternek.

Szent-Iványi szerint Móczár Béláné és férje - aki szintén képviselő - azért támogatták a szocialisták által kezdeményezett fegyelmit, mert megsértődtek. Móczár Béla azonban az [origo] kérdésére tagadta, hogy erről lenne szó. Azt mondta, nem igazán érti, hogy miért lennének megsértődve, ahogy azt sem, hogy a választások után 10 hónappal ez a kérdés még mindig központi helyet foglal el a polgármester életében.

A felfüggesztés mellett szavazó fideszes képviselőket az vezette, hogy derüljön ki az igazság a polgármester esetlegesen kétes ügyeiről - mondta Móczár, hozzátéve, hogy a Szent-Iványival szemben folyó fegyelmi vizsgálatot nem a szocialisták és a Móczár-házaspár kezdeményezte, hanem az ügyrendi és jogi bizottság, a testületben pedig 17 képviselőből 13 megszavazta, köztük 6 fideszes képviselő.

A képviselő szerint ugyanakkor Szent-Iványi volt az, aki mindent megtett azért, hogy a feleségét ne válasszák meg, és ő hozta tető alá azt a megállapodást, aminek következtében végül három alpolgármestert választottak, akik közt nem volt ott Móczár Béláné. A polgármester szerint azonban ilyen megegyezésre nem volt szükség, hiszen a szocialisták és a civilek közvetlenül a választások után jelezték, nem fogadják el Móczárné személyét alpolgármesternek.

Négy és fél év a jegyzőnek

A polgármester bírálói szerint a vizsgálat nem politikai támadás, csak a végére akarnak járni a polgármester - szerintük - gyanús ügyeinek, illetve szeretnék, ha a bíróság megszüntetné a megbízatását és új választást írnának ki. Acél Sándor szocialista képviselő az [origo]-nak azt mondta, március óta vizsgálják az önkormányzat hatályos szerződéseit, és eddig 74-et találtak, amelyeken nem volt ellenjegyzés, vagyis a polgármester személyesen, egyedül kötötte meg. Szent-Iványi szerint minden szerződés mögött testületi döntés áll, ő azokat hajtotta végre, az ellenjegyzésről pedig a jegyzőnek kellett volna gondoskodnia. A polgármester azt is kifogásolja, hogy 1999-ig visszamenőleg vizsgálódnak, holott a testület és az ő megbízatása is 2006. október 1-től érvényes.

Szent-Iványi ellenfelei felemlegetik, hogy a polgármestert első fokon hűtlen kezelés miatt marasztalták el egy büntetőügyben: pénzbüntetést kapott, amiért aláírt egy olyan kifizetést, ami mögött nem volt valódi tejesítés. A polgármester azonban hozzáteszi: az ügy elsőrendű vádlottja a város korábbi jegyzője volt, akinek visszaélései miatt épp ő fordult a rendőrséghez. A jegyző nem jogerősen 4 és fél év börtönbüntetést kapott. Az eljárásban Szent-Iványi, mint hatodrendű vádlott szerepel, mert aláírt egy megállapodást, ami egy közös megegyezéssel távozó hivatalnok és az önkormányzat között jött létre. A polgármester fellebbezett az ítélet ellen, mert szerinte ezzel nem okozott kárt.

A képviselők a július 30-i ülésen még egy ügyet hoztak elő: a szerződések közt ugyanis nem találták azt a megállapodást, ami alapján a Cora hipermarket 2005-ben és 2006-ban egy-egymillió forint értékű vásárlási utalvánnyal támogatta a várost. Acél Sándor az [origo]-nak azt mondta, hogy a támogatást ugyan az önkormányzat kapta, de azt nem vezették be a költségvetésbe, arról kizárólag a polgármester rendelkezett. Ez szerintük hűtlen kezelésnek minősül, ezért feljelentést tettek az ügyészségen.

Szent-Iványi azt mondta, ő az utalványokat rendeltetésszerűen, a városlakók javára használta fel: az iskolák évzáróin kapták meg jutalomként a tanulmányi versenyeket nyert diákok és a felkészítő tanárok. A polgármester szerint az, hogy szerepelnek-e a könyvekben az utalványok, csak adminisztrációs kérdés. Szerinte az is ellenfeleinek politikai motivációit mutatja, hogy a város három- és félmilliárdos költségvetéséhez képest jelentéktelen összegű utalványokkal próbálják megfogni.

Szabadság és feloszlatás

A polgármester és a képviselők is magabiztosan várják a bíróságok döntéseit, amelyek nyár végén, ősz elején születhetnek meg. Szent-Iványi azt mondta, hozzászokott a támadásokhoz, hiszen már az előző ciklusban is folytattak ellene fegyelmi vizsgálatot. Úgy tekint a mostani helyzetre, hogy a testület kényszerszabadságra küldte őt, de ez alatt legalább foglalkozhat a családjával. Biztos benne, hogy a bíróság ismét megsemmisíti a felfüggesztő határozatot, és ő visszaülhet a polgármesteri székbe.

Acél Sándor azonban abban reménykedik, hogy kérésüknek megfelelően a bíróság megszűnteti Szent-Iványi polgármesteri megbízatását, és új választást írnak ki. Ez utóbbi ugyan a jelenlegi politikai klímában nem kedvezne a szocialistáknak, de azt mondta, szükség esetén még a képviselő testület önfeloszlatását is hajlandók megszavazni, hogy ezzel kényszerítsék ki a polgármester távozását.