Szén-monoxid-mérgezéssel szállítottak kórházba két embert

Vágólapra másolva!
Két embert - egyikük egy román állampolgár - szállítottak szén-monoxid-mérgezéssel kórházba Budapesten pénteken este. Állapotuk nem súlyos, egyikük már elhagyhatta a kórházat - közölte Zerkovicz Kristóf, az Országos Mentőszolgálat ügyeletes főorvosa.
Vágólapra másolva!

A VII. kerületi lakásban öten voltak, egyikük fél kilenc körül rosszul lett; kórházba szállították, ahol kiderült, hogy szén-monoxid-mérgezést szenvedett. A mentők visszatértek a lakásba, ahol akkorra egy másik ember is rosszul lett, három társuk azonban időközben távozott. A mérgezés okát a tűzoltóság és a gázszolgáltató szakemberei vizsgálják. A tűzoltóság ügyeletese szerint a lakásban gázbojler is működött. Az elmúlt hetekben több szén-monoxid-mérgezés történt.

A Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. korábban arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a nagy melegben fokozott óvatossággal kell üzemeltetni a gázbojlereket, a gázzal működtetett vízmelegítő készülékeket és egyes kombinált kazánokat.

Az ilyen készülékek használatakor, különösen, ha ventillátorral, klímaberendezéssel együtt használják, nyitva kell hagyni az ablakot, mivel ezek a nyitott égésterű berendezések nem feltétlenül a kéményen keresztül, hanem a belső helyiségből szívják be a levegőt - mutattak rá a kéményseprők.