Visszavonták a díjat Kármán Irén ügyében

Vágólapra másolva!
Visszavonta a rendőrség a korábban kitűzött ötmillió forintos nyomravezetői díjat Kármán Irén újságíró ügyében. A rendőrség folytatja a nyomozást, de már nem tartják indokoltnak a díj kitűzését. Az újságíró arra készül, hogy hipnózissal próbáljon meg emlékképeket visszaidézni a történtekről.
Vágólapra másolva!

A rendőrség visszavonta a Kármán Irén újságíró ügyében kitűzött nyomravezetői díjat - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda helyettes szóvivője pénteken. A nyomozás adatai alapján megállapítható tényállással, annak tárgyi súlyával aránytalan a korábban kitűzött nyomravezetői díj, így annak fenntartása nem indokolt - mondta Csontos Stefánia. Hozzátette: a rendőrség a nyomravezetői díj visszavonásától függetlenül tovább folytatja a nyomozást.

Az újságírót - aki az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott - elmondása szerint június 22-én éjszaka Pesterzsébeten ütötték le és tuszkolták be egy kocsiba, majd brutálisan megverték, és összekötözve a lágymányosi Duna-parton hagyták, ahol egy horgász talált rá. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt indított nyomozást, és ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.

A nyomozást végző NNI július elején sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol Csizner Zoltán alezredes, a bűnügyi főosztály vezetője kijelentette: a rendőrségi nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta.

Mint mondta, a nyomozás adatai - a biztonsági kamerák felvételei és a szakértői jelentések - szerint megállapítható, hogy az újságírónőt bántalmazták, a sérülései idegen kéztől származnak, de az elkövetés helye, ideje, módja nem az, amit a nő elmondott. Így az elkövetés indítékával kapcsolatban is kétség merülhet fel.

Az alezredes kijelentette: háttérbe szorult a rendőrségi nyomozás során a bántalmazás indítékainak vizsgálata, mert - a részben az újságíró által megjelölt tanúk kihallgatása során - nem merült fel adat arra, hogy munkájából fakadóan bántalmazták volna. Mint mondta, később döntenek arról, indul-e eljárás hatóság félrevezetése miatt az újságírónő ellen.

Pelle Andrea, Kármán Irén ügyvédje azt mondta: a rendőrség nem cáfolta meg ügyfele által elmondottakat; a térfigyelő kamera felvétele rossz minőségű, és az időpont és a haladási irány alapján számára egyértelmű, hogy azon nem Kármán Irén látható. Kármán Irén közölte: vállalja a hazugságvizsgálatot az ügyben és hipnózis segítségével is megpróbálna új emlékképeket felidézni a történtekről.