Program indul a rákszűrés kiterjesztésére

2007.08.05. 9:25

Programot indít a kormány a daganatos betegségek kiszűrésére. A cél az, hogy a
szűrővizsgálatokon időben felismerjék a kórt, és így kevesebben haljanak meg rákban - közölte a kormányszóvivő az MTI-nek vasárnap megküldött közleményében. A Fidesz szerint a kormány eddigi lépései rontottak azoknak a helyzetén, akiknek szűrővizsgálatra lett volna szükségük.

A kormány öt éven belül harmadával szeretné csökkenteni az emlőrákban elhunyt nők számát, és a többi, daganatos betegség okozta halálozási mutatóban is 5-10 százalékos javulást tűzött ki célként - írta közleményben Daróczi Dávid kormányszóvivő. 

A kabinet erősítené a szűrővizsgálatok rendszerét. Daróczi közölte, azt szeretnék elérni, hogy a 45 és 65 év közötti nők 70 százaléka vegyen részt a kétévenként megismételt mammográfiás emlőszűrésen, míg a hasonló korú férfiak védelme érdekében pedig megszerveznék a vastag- és végbélszűrési rendszert.
   
A programot kiegészíti egy hétéves, két és fél milliárd forintos büdzsével létrehozott tájékoztatási program is, amely az egészséggel kapcsolatos ismeretek fejlesztését, az egészségtudatosság erősítését, illetve a betegségekkel, szűrésekkel kapcsolatos hiedelmek eloszlatását célozza. 
   
A kormányszóvivő utalt arra, hogy a magyarok átlagosan hat évvel kevesebbet élnek, mint az összes többi uniós állam polgárai. A nemzetközi tapasztalatok szerint, ha időben felfedezik, a daganatos megbetegedések körülbelül felét gyógyítani lehetne.

A Fidesz közleményben reagált a kormány bejelentésére. Pesti Imre, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja kifejtette: sajnálják, hogy "az elmúlt években a kormányzat nemhogy bővítette volna, de kifejezetten csökkentette a pénzforrásokat, amelyek a szűrővizsgálatok kiterjesztését szolgálták volna". Emlékeztetett arra is, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj akadályt jelent a szegény lakosság számára. "A kormányzati tettek és szavak tehát  a betegségmegelőzés terén sem mutatnak összhangot" - írta az ellenzéki politikus.

KAPCSOLÓDÓ CIKK