Az élelmiszerlánc biztonságáért felelős szakemberek jelenleg 26 olyan, guargumit is tartalmazó élelmiszert vizsgálnak, amely esetleg szennyeződhetett dioxinnal - közölte Süth Miklós országos főállatorvos.

Süth Miklós a lehetséges dioxin-szennyeződés kapcsán elmondta, hogy a szakértők leghamarabb csütörtökön, legkésőbb pénteken, a vizsgálatok lezárultával tudják megmondani, hogy az ellenőrzött tételekben van-e dioxin szennyeződés.

Az országos főállatorvos kitért arra, hogy a kimutatások szerint Magyarországra az utóbbi három hétben nem érkezett Angliából olyan élőállat-szállítmány, amely hordozta volna a ragadós száj- és körömfájás vírusát. Ezért a magyar állategészségügyi hatóságoknak nincs további teendőjük az üggyel kapcsolatban, az összes további biztonsági garanciát az Egyesült Királyságnak kell szavatolnia.