Államtitkot loptak a rendőrségtől

2007.08.07. 17:05

Többen is hozzáférhettek egy államtitoknak minősülő irathoz, amelyet a rendőrség közlése szerint július végén elloptak a Nemzeti Nyomozó Iroda épületéből. A szigorúan titkos dokumentum állítólag eljutott egy újságíróhoz.

Államtitoknak minősített iratot loptak el a Nemzeti Nyomozó Iroda épületéből július 24-e és 31-e között - közölte kedden az NNI. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály I. Életvédelmi Osztálya államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelte el a nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Az országos rendőrfőkapitány helyettese tényfeltáró vizsgálatot és célellenőrzést, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója belső vizsgálatot rendelt el. Az NNI közleménye szerint azt feltételezik, hogy a lopással nem az államtitok megsértése, hanem a rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda lejáratása volt a cél.

A belső vizsgálat során kiderült, hogy a dokumentum biztosan eljutott egy újságíróhoz, de mások is megszerezhették. Az ügy részleteiről egyelőre a közlemény tartalmán kívül nem adnak ki információt - mondta az [origo]-nak Horváczy Emese, az NNI sajtóreferense. 

Az NNI azt kéri, hogy aki az irat birtokába kerül, azonnal jelezze nekik - áll a közleményben. A dokumentum közlése kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - emlékeztet a rendőrség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK