Nyomoznak Izrael budapesti nagykövete ellen

Vágólapra másolva!
Állítólag kenőpénzeket fogadott el Izrael budapesti nagykövete, ezért az izraeli rendőrség nyomozást indított ellene. A nagykövet közleménye szerint örömmel áll a vizsgálat elé, hogy tisztázhassa magát.
Vágólapra másolva!

Vesztegetés gyanúja miatt vizsgálatot indított az izraeli rendőrség Izrael budapesti nagykövete ellen. Dávid Admón nagykövet a gyanú szerint arra használta fel pozícióját, hogy privát üzleti vállalkozásokat indítson el Magyarországon, és kapcsolatai révén fia és üzletemberek előtt pénz ellenében nyitott meg ajtókat - írta vasárnapi számában a Jediót Ahronót napilap.

Mikál Hájim rendőrségi szóvivő ebből annyit erősített meg, hogy vizsgálat indult Admón ellen csúszópénzek elfogadásának gyanújával. A jeruzsálemi külügyminisztérium egyik tisztviselője is megerősítette, hogy vizsgálat folyik a nagykövet ellen, de egyéb részleteket ő sem közölt. A tisztviselő név nélkül nyilatkozott, mivel nem volt felhatalmazva, hogy a sajtónak beszéljen az ügyről.

A budapesti nagykövetség vasárnapi tájékoztatása szerint "a nagykövet úr ismét leszögezte, hogy örömmel áll a vizsgálatok elé, hogy tisztázhassa magát minden alaptalan vád alól". A közlemény kitér arra is, hogy a rendőrségi vizsgálatról sem a budapesti nagykövetséget, sem David Admon nagykövetet nem tájékoztatták eddig. Az üggyel kapcsolatban a következő napokban sajtótájékoztatót tart az izraeli nagykövetség - közölték.

Kaszinó és ingatlanbiznisz

A nyomozás a Hárec és a Jediót Ahronót izraeli lapok tényfelétárásai alapján indult - írja a Hárec. A gyanú két ügylettel kapcsolatban merült fel - a lap szerint -, az egyik az egykori budapesti zsidó kórház megvásárlásával - amelynek során nagykövet fia jutalékot kapott -, a másik a nagykövet egy barátjának a rezidencián rendezett partijával kapcsolatos.

Admont ezen kívül azzal is gyanúsítják az izraeli lap szerint, hogy izreli üzletembereknek próbált meg dolgokat kijárni. Az egyik állítás szerint megkörnyékezte a főpolgármestert is, az egyik izraeli család érdekében, akik kaszinójuk engedélyét akarták meghosszabbítani. Pomázon pedig állítólag elintézte egy vállalkozónak, hogy ő nyerjen meg egy jelentős ingatlanberuházásra kiírt tendert, és számos alkalomal segített izraeli vállalkozóknak önkormányzati és állami ingatlanberuházások elnyerésében - írja a Hárec.

Az izraeli lap szerint a budapesti megbízást 2004-ben Szilvan Salom külügyminisztertől megkapó Admon korábban a reklámiparban dolgozott, és annak ellenére őt nevezték ki, hogy nem volt egyetemi végzettsége, és több sikertelen üzleti vállalkozásban is részt vett, amelyek nyomán magán- és köztartozások miatt is beperelték.

Gondot okozó diplomaták

A Hárec szerint az utóbbi években sok fejfájást okoztak Izraelnek saját diplomatái. Curiel Refael El Salvador-i nagykövetet például vissza kellett hívni, miután mezítelenül, részegen, megkötözve és száját felpeckelve bukkantak rá rezidenciája hátsó kertjében márciusban. 2006-ban Naftali Tamir ausztráliai nagykövetet távolították el posztjáról, miután a lapnak olyanokat mondott, hogy Izrael és Ausztrália fehér nővérek a "sárga ázsiai faj között". Egy évvel korábban egy ugyancsak Ausztráliába készülő diplomatát tartottak vissza, akiről kiderült, hogy brazíliai tevékenysége alatt meztelen brazil nők képeit tette fel az internetre.