Csokis szójaitalt hívtak vissza a guargumi miatt

Vágólapra másolva!
Visszahívta csokis szójatialát egy német cég, miután megállapították, hogy kis mennyiségben, de tettek bele a dioxinnal fertőzött guargumiból. A cég visszaváltja a fertőzött terméket: más ízesítésű italt adnak a rossz helyett.
Vágólapra másolva!

A német anyacég visszahívta a Natumi csokis szójaitalt valamennyi üzletből, köztük a magyarországi boltokból is, mert guargumi-adalékot tartalmaz. Erről vasárnap számolt be Bognár Lajos helyettes főállatorvos. A termékre az uniós élelmiszerbiztonsági riasztási rendszer hívta fel a figyelmet, e szerint bár egyelőre nem erősíthető meg, de nem is zárható ki, hogy szennyezett volt a guargumi.

A terméket forgalmazó Herba Hungary honlapján az olvasható, hogy szennyezett volt az a termékhez felhasznált adalékanyag. A forgalmazó a honlapján arról tájékoztatja a vásárlókat, hogy a Natumi Sojadrink Schoko 1 literes termék gyártása során kis mennyiségben felhasználtak dioxinnal szennyezett E412-es adalékanyagot, ezért visszahívták a boltokból a terméket.

A cég szerint a szójaital nem jelent veszélyt az egészségre, mivel igen kevés adalékanyag került bele, ugyanakkor a forgalmazó azt kérte a vásárlóktól, hogy az említett 2008. január 14-i lejáratú italt ne fogyasszák. A forgalmazó megígérte, a kérdéses italokat más ízesítésű termékre kicserélik.

"A német cég elrendelte valamennyi tétel visszahívását, amelyhez ezt a guargumit használták fel" - mondta az MTI-nek a helyettes főállatorvos, amit azt jelenti, hogy a magyarországi boltok polcairól is le kell venni a terméket. A szakember hozzátette: a terméket a német hatóságok vizsgálták. A magyar hatóságok a forgalmazó, Herba Hungary nyilvántartását vizsgálják majd, azt, hogy milyen terméket hozott be, milyen termékszámmal, azok hova kerültek, illetve az áru visszahívása hogyan történt - mondta el Bognár Lajos.