Bepanaszoltuk az ORFK-t a kódolt rendőrnevek miatt

Vágólapra másolva!
Panaszt nyújtott be az [origo] az adatvédelmi biztoshoz, mert a rendőrség nem árulja el, pontosan kik azok a parancsnokok, akik hibázhattak az október 23-án összegyűlt tömeg oszlatásakor. Egy nyilvános rendőri jelentésben sok érintett parancsnok neve csak kódolva szerepel. Az ORFK szerint nem közérdekű adat, kiket takarnak a "Rendező 01"-hez hasonló kódnevek, az ombudsman korábbi megkeresésünkre azonban azt mondta: fel kell oldani a kódot.
Vágólapra másolva!

Még mindig nem tudni, kik azok a rendőri vezetők, akik hibáztak az október 23-i tüntetések megfékezése során, így viszont az sem derült ki, ezért felelősségre vonták-e őket. Hiába hozta nyilvánosságra az [origo] kérésére az ORFK a rendőri fellépést kiértékelő Papp-jelentést, ebben több rendőr csak kódnéven szerepel. Közülük többen - mint a jelentésből kiderül - szakmai hibákat követhettek el az oszlatáskor.

Bár az ombudsman azt nyilatkozta, fel kell fedni, milyen parancsnokokról van szó, a rendőrség az [origo] ismételt kérésére sem árulta el, kiket rejtenek a kódnevek. Az ORFK szerint ez ugyanis nem minősül közérdekű adatnak, "ezért azt a későbbiekben sem áll szándékunkban nyilvánosságra hozni".

Így hiába tartják helytelennek a jelentés készítői "Hungária 705-ös", "Erzsébetváros 01" illetve "Rendező 01" parancsait, nem tudni, kiket fednek az elnevezések. Másoknak csak a vezetékneve szerepel a szövegben - Pigler, Gulácsi, Lapid -, így pontosan őket sem lehet beazonosítani. Az [origo] ezért hivatalos panaszt nyújtott be az adatvédelmi biztoshoz az ügyben. Péterfalvi Attila hivatala hamarosan választ ígért.

A július elején nyilvánosságra hozott jelentést az ORFK megbízásából készítette el a Papp Károly dandártábornok által vezetett bizottság. A dokumentum végkövetkeztetése, hogy alapvetően törvényesen járt el a rendőrség, viszont hosszan sorolja az intézkedés közben elkövetett hibákat.