Fákat csavart ki és pincéket öntött el a vihar

Vágólapra másolva!
A Dunántúlon és Budapesten is károkat okozott az országon végigvonuló vihar, amely hétfő este elérte az északi országrészt. A viharos szél fékat döntött ki, az esővíz pincéket öntött el, több helyen pedig jégeső esett. A Vas megyei Kenyeriben házakat veszélyeztetett az özönvízszerű felhőszakadás.
Vágólapra másolva!

Estig mintegy 300 riasztást kaptak a tűzoltók hétfőn országszerte a viharok miatt - tájékoztatta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t. A jégesővel, felhőszakadással, erős széllel kísért vihar a Dunántúlon és az ország középső részén áthaladva estére elérte az északi országrészt.

Utakat torlaszolt el és autóra is esett letört faág Budapesten. A vihar a XVIII. és XIX. kerületekben volt a legsúlyosabb, de érintette a belvárost és a Duna-partot is. Személyi sérülést okozó balesetről a katasztrófavédelem szóvivője nem tudott. Bérczi László, a Fővárosi Tűzoltóság alezredese elmondta: a vihar miatt Budapesten 80 riasztást kaptak, a tűzijáték biztosításában száz tűzoltó vett részt, személyi sérülés és tűzeset sem történt.

Győr-Moson-Sopron megyében hétfőn este már megközelítette a százat a tűzoltósághoz érkezett bejelentések száma - tájékoztatták a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén az MTI-t. A hétfő délutáni felhőszakadás pincéket, garázsokat, mély fekvésű melléképületeket öntött el Sopronban, Győrött és Kapuváron. A megyében néhol 50 milliméter eső esett rövid idő alatt, ez a mennyiség csaknem egyhavi csapadéknak felel meg.

Somogy megyében hétfő délután 10-15 riasztást kaptak a tűzoltók, főként a Balaton partjáról jeleztek fakidőléseket, valamint vízzel elárasztott pincék kiszivattyúzásához kértek segítséget. Marcaliban jégeső esett, Kaposváron szélvihar söpört végig.

Fejér megyében fákat csavart ki az erős, helyenként 80-90 kilométer erősségű szél, Seregélyesen pedig villám csapott egy szalmakazalba a hétfő délutáni viharban - közölte az MTI-vel Koltai Zsolt, a székesfehérvári katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. Rövid idő alatt 10- 12 alkalommal riasztották a tűzoltókat. Többnyire a vihar által kidöntött fákat kellett, illetve kell eltávolítaniuk Székesfehérváron, valamint Bicske és Mór térségében.

Komárom-Esztergom megyei Vértesszőlősön a vihar kitörésének pillanatában villámcsapástól sérült meg egy középkorú férfi - tájékoztatta az MTI-t Balaskó László, a tatabányai mentőállomás ügyeletese. "A szemtanúk szerint a sérült egy vasoszlop mellett állt, a villám onnan jutott a testébe. Szerencsére nem szenvedett súlyos sérüléseket, a tatabányai kórház kardiológiai osztályára szállították".

A Vas megyei Kenyeriben házakat veszélyeztetett az özönvízszerű felhőszakadás során lehullott víz - közölte az MTI-vel Kiss Péter, a katasztrófavédelem ügyeletese. "A hirtelen lehullott nagy mennyiségű esővizet a talaj nem tudta elnyelni, egy 30-40 hektárnyi mezőgazdasági összegyűlt és elindult a falu felé" - mondta. A pápóci és sárvári önkéntes tűzoltók a helyiek segítségével árkot ástak, nyúlgátat építettek, illetve szivattyúkkal próbálták a vizet átemelni. Az elöntéssel fenyegetett házakból nem kellett senkit kitelepíteni.