Felfüggesztették a fóti polgármestert

Vágólapra másolva!
A megyei bíróság jóváhagyta a fóti képviselő-testület döntését, így ismét felfüggesztették a város polgármesterét, Szent-Iványi Gézát az ellene indított fegyelmi eljárás időtartamára. Az önkormányzati képviselők többsége szerint a városvezetőnek gyanús ügyletei vannak, a polgármester viszont továbbra is állítja, politikai játszma áldozata.
Vágólapra másolva!

Ismét felfüggesztették a munkavégzés alól Fót fideszes polgármesterét, miután a bíróság jóváhagyta a képviselő-testület erről szóló, megismételt döntését - közölte a város egyik képviselője, Fábry Béla kedden. A politikus elmondta, hogy sorozatos törvénytelenségek miatt függesztette fel az egyébként fideszes többségű testület a polgármestert, ám a bíróság eljárási hibák miatt a döntést megvétózta, így a polgármester visszatérhetett posztjára.

A város képviselő-testülete újra megtárgyalta az ügyet, és ismét a felfüggesztésről szóló határozatot hozott. Ezt - immár alaki hibák nélkül - terjesztette a Pest Megyei Bíróság elé, amely most elfogadta a döntést, vagyis a polgármesternek a fegyelmi eljárás időtartamára el kell hagynia posztját. Munkáját felkérése alapján Bartos Sándor fideszes alpolgármester látja el. A felfüggesztett polgármester, Szent-Iványi Géza az MTI-nek úgy nyilatkozott: a személye elleni támadás egy politikai játszma része, a háttérben gazdasági érdekek húzódnak.

Augusztus elején, miután másodszor is megszavazták felfüggesztését, Szent-Iványi az [origo]-nak arról beszélt, a helyi szocialisták vezetője nem tudja elviselni, hogy nem ő lett a polgármester, a Fidesz fóti szervezetének vezetője pedig az fájlalja, hogy nem választották meg alpolgármesternek. A 2006-os önkormányzati választáson ugyanis a várost, akkor már nyolc éve függetlenként vezető Szent-Iványi immár a Fidesz színeiben indult, és 26 szavazattal legyőzte a szocialisták jelöltjét, Fábry Bélát. A testületbe rajta kívül 7 fideszes, 6 MSZP-s és 4 független, illetve civil jelölt került be.

A testület és a polgármester közti összecsapás közvetlen előzménye a sokáig húzódó alpolgármester-választás volt. Korábban ugyanis a polgármester úgy egyezett meg az őt támogató helyi Fidesz-szervezettel, hogy annak elnökét, Móczár Bélánét jelöli alpolgármesternek. Ezt kétszer meg is tette, de a testület többsége nem támogatta. Végül a civilek és a szocialisták közt létrejött egy megállapodás, ami után Fábryt, az egyik civil szervezet képviselőjét, Földi Pált és egy fideszes képviselőt, Bartos Sándort választották alpolgármesternek. Szent-Iványi szerint Móczár Béláné és férje - aki szintén képviselő - azért támogatták a szocialisták által kezdeményezett fegyelmit, mert megsértődtek.

A polgármester bírálói viszont állítják, nem politikai támadásról van szó, csak a végére akarnak járni a városvezető - szerintük - gyanús ügyeinek. Az önkormányzatnak több hatályos szerződésével kapcsolatban merültek fel kérdések, így több tucat megállapodásnál nem volt ellenjegyzés, vagyis a polgármester személyesen, egyedül kötötte meg ezeket. Szent-Iványi ellenfelei szerint több esetben is felmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja.