Videóra vették a zsidó sírok meggyalázását

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja azt a két, interneten megjelent videofelvételt, amelyen zsidó sírokat gyaláz meg két fiatal egy temetőben. A fiatalok mocskolódó megjegyzéseket mellett leköpdösték és rugdosták a sírköveket.
Vágólapra másolva!

Zsidó sírok meggyalázásáról készült videó jelent meg az interneten. A legnagyobb videómegosztó oldalon látható felvételen a videókon két fiatal köpködi, rugdossa a sírköveket. A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja a hozzájuk is eljuttatott felvételek tartalmát - erősítette meg a hvg.hu internetes oldal információját Horváczy Emese, a testület szóvivője az MTI-nek.

A felvételeket kedden juttatták el az NNI-hez, a rendőrségnek három nap áll a rendelkezésére, hogy döntsön arról, indítanak-e nyomozást az ügyben. A videómegosztó oldalra Tamás 1488 néven töltöttek fel több mint egy hete két felvételt, amelyen két fiatalember látható egy zsidó temetőben. A videón jól látható a fiatalok arca, és egyiküket Adriánnak szólítja a másik.

A fiatalemberek sírköveket rugdosnak a felvételen, egyet össze is törnek. Egyikük megpróbálja levizelni az egyik sírkövet, ám ez meghiúsul. Közben mocskolódó megjegyzéseket tesznek. A felvételekről nem derül ki, hogy hol készítették azokat.

Egy másik temetőben aktképek készültek

Szintén szerdán közölte a rendőrség, hogy a békéscsabai zsidó temetőben két fiatal aktképeket készített, ezek is felkerültek az internetre. Maga a felvételeket készítő fiatalember tett feljelentést, mert állítása szerint a fotók tudta nélkül kerültek nyilvánosságra, így ismeretlen tettes ellen indult szabálysértési eljárás. Mivel az ügyészség álláspontja szerint nincs szó kegyeletsértés bűncselekményéről, a két fiatallal szemben temető rendjének megzavarása miatt indítottak eljárást.