A jogalkotók számonkérését várja az OVB népszavazás-ügyben

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróságtól kéri az Országos Választási Bizottság, hogy állapítsák meg a jogalkotók mulasztásos törvénysértését, amiért a közel azonos időben érkezett, hasonló tárgyú, de ellentétes értelmű népszavazási kezdeményezések átmehetnek a bizottság szűrőjén - írja a Népszabadság. A lap szerint a testület csütörtöki ülésén 66 újabb kezdeményezés szerepelt, köztük egy büntethetővé tette volna a nemzeti állatok megsértését.
Vágólapra másolva!

A jogalkotó alkotmányellenes mulasztásának megállapítását kérte az Alkotmánybíróságtól csütörtöki ülésén az Országos Válaszutási Bizottság (OVB) - írja a Népszabadság. A testület azért tette ezt a lépést, mert nem egyértelmű, milyen eljárást kell követnie, a közel azonos időben érkezett és közel azonos tárgyú népszavazási kezdeményezések hitelesítése során. Az OVB azt kéri, az Alkotmánybíróság szólítsa fel a jogalkotót a szabályozás hiányosságainak megszüntetésére.

A nyár elején például a Fidesz több népszavazási kezdeményezéséhez hasonló tárgyú, de más értelmű kérdések népszavazásra bocsátását kezdeményezte egy nyelvész. Az OVB mind a két esetben kénytelen volt hitelesíteni a kezdeményezéseket, mivel nem volt jogköre máshoz. A kérdés azért kényes, mert könnyen előfordulhat, hogy azonos tárgyú, de ellentétes értelmű kérdésekben is kiírnak népszavazást, ami, ha eredményes, akkor a parlametn nem tudja eldönteni, melyiknek megfelelően döntsön.

A lap szerint csütörtökön újabb 66 népszavazási kezdeményezés szerepelt a bizottság napirendjén: újabb kérdések érkeztek a vizitdíj, a tandíj visszavonásáról, a kórházprivatizáció tilalmáról és a gyógyszerárusítás szabályainak módosításáról. Egy kérdés ugyanakkor arra irányult, hogy legyen büntetendő a nemzeti állatok (puli, vizsla, magyar szürkemarha) megsértése. Ezt a az OVB elvetette - írja a Népszabadság.