Bizonytalan tíz csörögi roma gyermek beiskolázása

Vágólapra másolva!
Továbbra is bizonytalan 10 csörögi roma gyermek szeptemberi beiskolázása, miután szüleik csak feltételek mellett hajlandók beíratni őket a helyben induló első osztályba - derült ki a helyi cigány önkormányzat pénteki rendkívüli szülői értekezletén.
Vágólapra másolva!

A rendezvényen részt vett Szügyi János, az oktatási tárca szakállamtitkára, aki törvényellenesnek ítélte meg, hogy a szülők egy része vonakodik eleget tenni gyermekek tankötelezettségének biztosítására. Ugyanakkor, mint megállapította, a gyermekeknek integrált oktatásban kell részt venniük, ennek biztosítása viszont önkormányzati feladat még akkor is, ha csütörtökön feloszlatta magát a csörögi képviselő-testület.

Virág József helyi kisebbségi képviselő az előzményekről elmondta, hogy Csörög 2002-ben elhamarkodottan vált el - népszavazás útján - Sződtől, mivel nincsenek meg az önállósulás feltételei, nincs saját iskolája, így a több mint 200 gyermek Vácra és Sződre jár tanulni.

Az önkormányzat a 10 első osztályos gyermeknek most helyben indítana egy osztályt, hogy azután saját iskolát alakítsanak nekik, ám az ide beíratandó gyermekek mindegyike roma származású, ami viszont szegregációt jelent, s ebbe a szülők nem egyeznek bele. Álláspontjuk szerint joguk van integrált oktatásban részesíteni gyermeküket.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint a megoldás Vácban rejlik, az ottani iskoláknak kellene a 10 csörögi elsőst fogadniuk.

Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő a szülői értekezleten kijelentette: kezdeményezni fogja az Országgyűlésben a törvény módosítását, amelyben szigorúbban köteleznék az önkormányzatokat, hogy biztosítsák a településeken a gyermekek számára az integrált oktatás feltételeit.

Az előzményekhez tartozik, hogy a korábbi hetekben Vác, Csörög és Sződ polgármestere megegyezett a gyermekek elhelyezéséről, ebben a megoldásban szerepel az is, hogy Csörögön egy önálló iskola megteremtésének első lépéseként a helyben lakó gyermekeknek egy első osztályt indítanak.