Vágólapra másolva!
BRFK-s szerződésekkel kapcsolatban felmerült hiányosságok miatt indult fegyelmi eljárás Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány ellen. Erről Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettes számolt be szombaton, de azt nem közölte, milyen szerződésekről van szó.
Vágólapra másolva!

Fegyelmi eljárás indult Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány ellen, mert egy vizsgálat hiányosságot állapított meg néhány korábban megkötött BRFK-szerződés kapcsán - közölte szombaton Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese."Egy BRFK-nál végrehajtott ellenőrzés állapított meg néhány szerződés kapcsán hiányosságot. Az ellenőrzés által feltárt kérdések tisztázását fegyelmi eljárás keretében kell végrehajtani. Ezért az országos rendőrfőkapitány határozattal fegyelmi eljárást rendelt el, amelynek kézbesítése Gergényi tábornok felé megtörtént" - mondta Szabadfi Árpád.

A főkapitány-helyettes azt nem árulta el, hogy milyen szerződésekben talált hiányosságot a vizsgálat. Az ellenőrzés az új főkapitány kinevezése után indult, a belső vizsgálat mellett névtelen bejelentések is érkeztek az ORFK-hoz az ügyben.Egyelőre nem lehet tudni, hogy további - jelenlegi vagy egykori - rendőri vezetők ellen is indul-e majd eljárás az üggyel kapcsolatban. Az eljárás legfeljebb hatvan napig tarthat. Szabadfi Árpád szerint Gergényi Péter jelenleg felmentési idejét tölti, novemberig még állományban van.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy további - jelenlegi vagy egykori - rendőri vezetők ellen is indul-e majd fegyelmi eljárás az ügyben.

Fegyelmi eljárás esetén a maximálisan kiszabható büntetések között szerepel az állományból való elbocsátás, a lefokozás, és ha valakit így távolítanak el a szervezetből, akkor annak nem jár az előnyugdíjazás lehetősége sem 57 éves koráig. Gergényi Péter azonban már elmúlt 57 éves, és amúgy is elhagyja az állományt. Fegyelmi eljárás esetén nem szabható ki börtönbüntetés - mondta Szabadfi.

Gergényi Pétert május 20-án mentették fel tisztségéből május 31-i hatállyal. Felmentési ideje november 30-ig tart, addig rendelkezési állományban lesz, ezt követően pedig nyugdíjazzák az idén 61 éves főkapitányt. Gergényi Péter 2003. július 1-jétől töltötte be a fővárosi rendőr-főkapitányi posztot.

Korábbi sajtóinformációk szerint Gergényi egyik utolsó intézkedése annak a szerződésnek az aláírása volt, amelyben a BRFK külső cégekkel állapodott meg a fővárosi rendőrségi objektumok védelméről - több mint évi nettó 160 millió forintért. A szerződést május végén - a főrendőr távozásával párhuzamosan - felbontotta a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Budapest volt rendőrfőkapitányát szombat estig nem sikerült elérnie a távirati irodának.