Ezrekről álmodnak az ébredő magyarok

Vágólapra másolva!
A nemzet önvédelme, tükre, sőt, a nemzet maga - ez a Magyar Gárda, derült ki a szombaton alakult félkatonai-karitatív szervezet eskütételén. Az első 56 tag avatására majd háromezren voltak kíváncsiak, de a csapat vezetője szerint októberre több ezresre duzzadhat a bajtársak létszáma. A gárda a lakitelki mozgalom és a polgári körök utódajának vallja magát, pártok fölött áll, de egy párt elnöke vezeti, kapitánya egy színész, és 14 ezer ismerőse van az iWiW-en.
Vágólapra másolva!

"Horthy Miklós katonája vagyok, legszebb katonája" - masírozott énekelve 30, barna inges, árpádsávos karszalagot viselő fiatalember a budai Várban. A Szent György téren összegyűlt tömeg által üdvrivalgással fogadott, Nemzeti Őrsereg elnevezésű formáció Szabolcs megyéből érkezett, hogy "bajtársi szövetséget" kössön a Jobbik által szervezett Magyar Gárdával, amely szombat délután készült zászlót bontani, 56 újonc gárdista felesketésével.

A Nemzeti Őrsereg nyomában hamarosan megérkezett a Magyar Gárda is, fehér ingben és fekete mellényben. A mellény a katonai boltokban kapható sokzsebes darab, és a nadrág is oldalzsebes gyakorló. A fekete sapkát árpádsávos címerpajzs koronázza, amiből a mellényre is varrtak egyet.

"Trágya gárda!" - kiabálta a menetelők után egy fiatal férfi, aki valószínűleg a Vár tövében, a Dózsa György téren rendezett ellentüntetésről érkezett, de kevesen foglalkoztak vele. "Ne üljetek fel a provokációnak!" - kiabálta az egyik gárda-szimpatizáns a többieknek, akik már-már nekimentek a fiatalembernek. Némi káromkodás után végül a vitázó felek úgy döntöttek, hogy nem vesznek tudomást egymásról.

A téren összeggyűlt majdnem háromezres tömegben a hazai nemzeti radikálisok minden szubkultúrája képviseltette magát: volt aki Fradi-mezben és sállal érkezett, volt aki népviseletben, de felbukkantak a kigyúrt, tetovált, fehér bakancsfűzős skinheadek is. De jólszituált családok is megmutatták magukat az eskütételen. A beszélgetések majdnem mind egy dologról szóltak: Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről, a nemzetáruló kormánypártokról.

A gárda esküjét Usztics Mátyás színész - a Magyar Gárda országos főkapitánya - mondta elő. A szöveg két ponton is jelentősen különbözött az állami tisztviselők által leteendőtől: a gárdisták nem a Magyar Köztársaságnak, hanem a magyar népnek fogadtak hűséget, és nem az alkotmány és a törvények, hanem a gárda szolgálati szabályzatának betartását ígérték esküvel.

Fotó: Pályi Zsófia
Szimpatizánsok - Még több kép az eskütételről

Az elmúlt hetekben sok vitát kiváltó Magyar Gárda céljai közt hagyományőrzés, karitatív tevékenység, a tagok szellemi és fizikai képzése szerepel. A felsorolásban azonban helyet kapott az a mondat is, hogy a gárda feladata a "rendkívüli helyzetben a nemzeti önvédelem erősítése", illetve hogy a szervezet "része vagy gerince kíván lenni a majdan felállítandó Nemzetőrségnek".

Az eskütételi ceremónián felszólalók szerint a gárda megalakulása az ébredés pillanata, és ez az ami megijesztette a kormánypártokat. A Magyar Gárdát egyenesen Gyurcsány Ferenc hívta életre - mondta Pörzse Sándor szerint (a kormányfő említésére a tömeg a "Gyurcsány takarodj!" szlogen skandálásába kezdett). Wittner Mária, '56-os halálraítélt, a Fidesz országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, hogy "ebben az országban a szeretet és összetartás kelti a legnagyobb félelmet a sátánban, az ördögben".

Fotó: Pályi Zsófia
Októberre ötezren lennének - Még több kép az eskütételről

Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke szerint a kormánypártiak három hete félelmet szítanak, mert ők maguk félnek "a nemzeti felemelkedéstől". Vona azt mondta, a gárda tükröt tart a mai Magyarország elé, és a nemzettel azonosította az egyenruhás szervezetet: "Aki köpködött, az Magyarországot köpködte! (...) Aki az ügyészséghez fordult, az a magyarságot jelentette fel!" - mondta.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=gccQWVLaSUgEA8Js
Nézze meg videónkat!


A Magyar Gárda előképei Vona szerint a lakitelki mozgalom (amelyet az MDF-ben elsorvadt), a Magyar Út Körök (amely körül a MIÉP-ben fogyott el a levegő) és a polgári körök (amelyet a Fidesz olvasztott magába). Az elnök azt mondta a magyar Gárdának ezt kell befejeznie, amit ezek a mozgalmak elkezdtek, de nem tudtak befejezni. Vona szerint sikerük biztosítéka, hogy bár az ötlet a Jobbik fejéből pattant ki, a párt nem fogja kalickába zárni a gárdát.

A gárda szervezőinek célkitűzése az - mondta Vona -, hogy jelen legyenek az ország minden pontján, illetve hogy október 23-án már ötezer gárdista álljon készenlétben. Az elnök szerint jó úton járnak, hiszen már is több ezer csatlakozni vágyó várja, hogy beléphessen, az iWiW-en pedig már több mint 14 ezer ismerőse van a gárdának.

Az egyházak nem tudtak a szentelésről

Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára az MTI-nek elmondta: Dévényi Ferenc nem kért engedélyt az egyháztól és nem is lett delegálva. "Az, hogy a katolikus egyházhoz tartozik, az még nem jelenti, hogy az egyházat képviselte" - mondta a titkár. Német László elmondta: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nem foglalkozott a Magyar Gárda megalakulásának kérdésével. Megítélni csak akkor tudná a szervezetet, ha pontosan tudná, hogy milyen programra esküdött fel az egyesület, de gyűlöletet egy papnak sem szabad támogatnia - tette hozzá.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége - közleménye szerint - a hírekből értesült arról, hogy a Magyar Gárda 56 tagjának avatásán a történelmi egyházak képviselői megáldották a Magyar Gárda zászlaját. "A Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinata Elnökségének tudta vagy beleegyezése nélkül az MRE nevében senki nem járhat el. Hivatalosan senki sem kereste meg egyházunkat ettől a szervezettől, így értelemszerűen a református egyházat hivatalosan senki nem képviselhette ezen a rendezvényen" - olvasható a közleményben.