Sólyom beszédével kezdődhet az Országgyűlés

Vágólapra másolva!
Beszédet akar mondani Sólyom László köztársasági elnök az első parlamenti ülésnapon. Sólyom a demokratikus államszervezet értékeinek megerősítéséről szeretne szólni a képviselőkhöz.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök beszédével kezdődhet meg szeptember 10-én az Országgyűlés őszi ülésszaka - derül ki a Köztársasági Elnöki Hivatal által kiadott közleményből. Az államfő pénteken levélben jelezte Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, hogy élni kíván az Alkotmány és a házszabály által biztosított lehetőséggel, és napirenden kívül fel kíván szólalni.

A KEH által nyilvánosságra hozott levél szerint a köztársasági elnök felszólalásának témája "a demokratikus államszervezet értékeinek megerősítése".

Kumin Ferenc, az elnöki hivatal főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: a köztársasági elnök azért szólal fel az őszi politikai szezon nyitányának is tekinthető ülésen, mert a közéletet számos olyan alapkérdés foglalkoztatja, amelyek összefüggnek a demokratikus államszervezet értékeivel. Ezen értékek megerősítése államfői feladat - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy a beszédben a Magyar Gárdáról is szó lesz-e, megismételte: minden olyan kérdést a saját súlyának megfelelően kíván érinteni az államfő, amelyek a magyar közéletet foglalkoztatják.

Sólyom László legutóbb tavaly július 3-án szólalt fel az Országgyűlésben, mielőtt a parlament leszavazta volna legfőbb ügyész jelöltjét, Horányi Miklóst. Az államfő ezen kívül még kétszer, tavaly május 16-án az Országgyűlés alakuló ülésén és 2005. június 7-én, államfői eskütételét követően mondott parlamenti beszédet.