Az MDF HIV-pozitívoknak nem adna tartózkodási vízumot

Vágólapra másolva!
Az MDF a vízumkiadási szabályok megváltoztatásával kívánja elejét venni Magyarországon a kelet-európai országokban tapasztalható HIV-robbanásnak. Az ellenzéki párt kezdeményezi, hogy az Európai Unión kívülről érkezők közül csak azok kapjanak tartózkodási vízumot, akiknek van negatív HIV-tesztjük.
Vágólapra másolva!

Az MDF azt kezdeményezi, hogy az Európai Unión kívülről érkezők közül csak azok kapjanak tartózkodási vízumot Magyarországon, akiknek van negatív HIV-tesztjük. "A Magyar Demokrata Fórum szerint az államnak kötelessége polgárai egészségének védelmében cselekedni és megállítani a kedvezőtlen folyamatokat, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy az igénylők csak negatív AIDS-teszt mellett kaphassanak hosszú távú tartózkodási vízumot" - mondta Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője vasárnap.

A javaslat szerint azoknak kellene negatív HIV-tesztet bemutatniuk, akik az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkeznek Magyarországra és vízumkötelezettek - tette hozzá. Pettkó reméli, hogy a kormányzat a javaslat alapján megváltoztatja a vízumkiadási szabályokat, és ezzel megelőzhető lesz a kelet-európai országokban tapasztalható HIV-robbanás. A képviselő szerint azért is fontos lenne a módosítás, mert évente 30-40 ezer tartózkodási engedélyt ad ki Magyarország.

A politikus hozzátette: a Boross-kormány utolsó évében született kormányrendelet negatív HIV-teszthez kötötte a tartózkodási engedély megadását, a jelenlegi idegenrendészeti törvényben azonban nem szerepel egyértelműen az, hogy ilyen dokumentumot kell bemutatnia a kérelmezőnek. Pettkó szerint az AIDS terjedése elleni idegenrendészeti eszközök használata elfogadott gyakorlat a más államokban is, így például Lengyelországban, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007-es törvény szerint a tartózkodási engedély kiadását vagy meghosszabbítását meg kell tagadni, ha a harmadik országbeli állampolgár közegészséget veszélyeztető betegségben szenved, és nem veti alá magát kötelező és rendszeres egészségügyi ellátásnak. A törvényhez kapcsolódó kormányrendelet kimondja: a harmadik országbeli állampolgár tartózkodási kérelmében köteles nyilatkozni arról, hogy tudomása szerint van-e fertőző betegsége és ha igen, részesül-e rendszeres ellátásban. A rendelet szerint a harmadik országbeli állampolgár kötelezhető a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzésére vagy orvosi igazolás bemutatására.

Az MTI-nek korábban nyilatkozó szakértők szerint a megváltozott szexuális szokások, a felvilágosítás alacsony szintje és a migrációs folyamatok miatt Magyarország egyfajta HIV-robbanás előtt áll. A regisztrált fertőzöttek száma évről-évre emelkedik: korábban évente 60-70, ma már 80-100 új esetet regisztrálnak Magyarországon. A regisztrált pozitívok száma egy-két éven belül meghaladja majd a másfél ezret. Magyarország a romló adatok ellenére - Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan - még mindig viszonylag alacsony fertőzöttségű államok közé tartozik. A szakemberek szerint ugyanakkor kérdés, hogy a Romániában, Ukrajnában és a Balti-államokban tapasztalt robbanás mikor éri el Magyarországot.