Vágólapra másolva!
Hiányzó árlisták, az üzemeltetésről ki nem okított mutatványosok, alulméretezett féldecis pohár miatt bírságoltak a fogyasztóvédők az Észak-Alföldön. Az ellenőrök összesen 33 millió forintra büntették a szabálytalankodó vendéglátósokat és szállodásokat.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag minden második esetben találtak valamilyen kifogásolnivalót a fogyasztóvédelmi ellenőrök észak-alföldi razziájukon. A régió három megyéjének vendéglátó és kereskedelmi szálláshelyeit, valamint a mutatványosokat tesztelték. Bírságként több mint 33 millió forintot szabtak ki - közölte a regionális közigazgatási hivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége az MTI-vel.

A szervezet Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 1122 ellenőrzést tartott. 915 vendéglátóhely közül 534 helyen fedeztek fel kisebb-nagyobb szabálytalanságot. Az egyik debreceni strandon egy vállalkozó mindenféle engedély nélkül árusított, egy szolnoki vendéglátós pedig két hónapja bevont engedélye ellenére működött. Egy másik helyen olyan űrmértéket használtak fél decis pohárnak, amelybe e mennyiség felét sem lehetett beletölteni.

A megvizsgált 97 kereskedelmi szálláshely közül 67-ben tártak fel kifogásolnivalót. Az egyik gyakori probléma az volt, hogy a szállásdíjat tartalmazó árlista hiányzott a szállodai és a panzióbeli szobákból. A visszatérő vizsgálatoknak köszönhetően egyébként ezen a területen javult a fogyasztóvédelmi előírások betartásának hajlandósága.

A mutatványosok esetében a berendezések megfelelő, biztonságos működését, műszaki bizonylatait vizsgálták. Kirívó hiba miatt egyet sem kellett leállítani. A veszélyességét tekintve I. és II. osztályba tartozó 19 berendezésnél azonban megállapították, hogy a kezelő személyt az üzemeltetésre nem oktatták ki. Az árakat több helyen ebben a körben is elfelejtették feltüntetni. A szabálytalanságok miatt öt üzemeltetőnek közel fél millió forint bírságot kell befizetnie.