Századvég: Csökkent a Fidesz előnye

Vágólapra másolva!
A Fidesznek továbbra is tetemes előnye van az MSZP-vel szemben, de némileg visszaesett a támogatottsága augusztusban - derül ki a Századvég és a Forsense közös felméréséből. Orbánt és Gyurcsányt nagyjából ugyanannyian tartják alkalmasnak a miniszterelnöki posztra.
Vágólapra másolva!

Augusztus végén a teljes választókorú népesség 26 százaléka szavazott volna a Fideszre és 17 százalék az MSZP-re - derül ki a Századvég és a Forsense közös felméréséből. A korábbi kutatáshoz képest a Fidesz támogatottsága négy százalékpontot csökkent, a szocialistáké viszont ugyanazon a szinten maradt. Csökkent tehát a legnagyobb ellenzéki párt előnye, de továbbra is stabil - állapították meg a kutatók.

Hasonló változás történt a biztos szavazó, pártot választó népességen belül (vagyis azok körében, akik elmennének szavazni, és el is döntötték, milyen pártra voksolnak). Az augusztus végi felmérés szerint ennek a csoportnak 54 százaléka szavazna a Fideszre és 33 százalék az MSZP-re. Ebben az esetben is 4 százalékponttal csökkent a Fideszre szavazók aránya, míg az MSZP-é 2 százalékponttal növekedett. Az MDF és az SZDSZ egyaránt az öt százalékos parlamenti küszöbön áll.

A felmérés kitért a miniszterelnöki alkalmasság kérdésére is. "Ahogyan az év első felében, úgy augusztus végén sincs érdemi különbség Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnöki alkalmassági mutatóját illetően" - emlékeztetnek a kutatók, akik felhívják a figyelmet arra, hogy Orbán esetében öt százalékpontot romlott az alkalmassági mutató, míg Gyurcsánynál stagnált.

Orbán: jelenleg 34 százalék, Gyurcsány: 33 százalék. A felmérés készítői azonban hozzáteszik: "A politikai elittel szembeni negatív közhangulatra utal, hogy minden negyedik választó egyikük miniszterelnöki alkalmasságáról sincs meggyőződve".