Baját is meghallgatták a Zuschlag-ügy nyomozói

Vágólapra másolva!
Baja Ferenc államtitkárt, a szocialisták pártalapítványának egyik vezetőjét is meghallgatta a rendőrség a pályázati pénzek szabálytalan felhasználásával gyanúsított Zuschlag János egykori képviselő ügyében. Más államtitkárok neve is felmerült azok között, akiket tanúként akar kihallgatni a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A kormány több államtitkárát is meghallgatja a rendőrség Zuschlag János egykori MSZP-s képviselő és társai ügyében. Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, az MSZP alapítványa, a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnökeként idézték be a hatóságok.

A gyanú szerint Zuschlag János, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke és társai nem rendeltetésszerűen használtak fel olyan pályázati pénzeket, amelyeket alapítványok és egyesületek önkormányzatoktól és minisztériumoktól nyertek.

Zuschlag János az ügy kirobbanásakor tagadta, hogy neki és hat társának köze lenne az egyesületekhez és alapítványokhoz befolyt pénzek törvénytelen felhasználása miatt indított ügyhöz, a gyanúsítottak mindegyike panasszal is élt a gyanúsítással szemben.

Baja Ferenc az MTI-nek elküldött közleménye szerint az ügyészségen beszámolt arról, hogy a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriuma 2004. július 12-én két támogatást hagyott jóvá az MSZP ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal számára: 1,48 millió forintot FIB Suli megtartására, 2,26 millió forintot pedig arra, hogy egy magyar csoport részt vegyen a 2004 júliusában, Romániában megrendezett Nemzetközi Szociáldemokrata Ifjúsági találkozón.

A kuratórium elnöke szerint a Fiatal Baloldal a két rendezvényről szakmai beszámolót nyújtott be, illetve a kapott összeggel elszámolt, a lezárt pályázati folyamatot pedig a 2005-ös ÁSZ-ellenőrzés rendben találta.

Baja Ferenc közleménye szerint arról is tájékoztatta az ügyészséget, hogy a Táncsics Mihály Alapítvány 2005 decemberében kiírt Kapcsolat Közösségi Kommunikációs Pályázatán az 500 ezer forinttal támogatott, de később hiánypótlásra, illetve visszafizetésre felszólított pályázatok között volt az ügyben érintett Y-Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület is.

Sajtóhírek szerint az ügyészség Baja Ferenc mellett meghallgatta Ujhelyi Istvánt, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárát is, és szintén tanúként akarják kihallgatni Mesterházy Attilát, az MSZP frakcióvezető-helyettesét, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium volt politikai államtitkárát, valamint Arató Gergelyt, az oktatási tárca államtitkárát. Ujhelyi István az MTI-nek nem kívánt nyilatkozni az ügyről, Arató Gergely azt mondta, megkapta az idézést és áll az ügyészség rendelkezésére. Mesterházy Attila annyit közölt, hogy őt még nem értesítették a hatóságtól.