Adósság miatt nem vesznek föl több mentőst

Vágólapra másolva!
A hatalmas adósság miat létszámstopot rendeltek el az Országos Mentőszolgálatnál. A szervezet több mint másfélmilliárd forinttal tartozik.
Vágólapra másolva!

Létszámfelvételi, valamint a kötelező kifizetéseken felüli pénzek zárlatát rendelte el az egésézségügyi miniszter az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). A lépésre azért került sor, mert a szervezetnek több mint 1,5 milliárd forint adóssága van. Az intézkedés szeptember 1-jével lépett érvénybe.

A miniszteri döntés nem vonatkozik az OMSZ-nál különböző okokból, így például kilépés, betegállomány, gyes miatt megüresedő orvosi, mentőtiszti, ápolói és gépkocsivezetői álláshelyek betöltésére. Az egészségügyi tárca szerint a szolgálat hatékony működésének megteremtése érdekében hozott intézkedések nem veszélyeztetik a betegellátást.

Györfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint a gazdálkodási gondokat meg kell oldani, amihez intézkedési csomagra van szükség, ennek egyik eleme a miniszter által elrendelt létszámstop és rendkívüli kifizetési tilalom.A törvények által megszabott kifizetéseket - mint a munkabér és járulékai, vagy a táppénz - a mentőszolgálat továbbra is teljesíti. Az Országos Mentőszolgálat éves költségvetése 23-24 milliárd forint.