Diétás kenyérrel ették a szennyezett guargumit

Vágólapra másolva!
Speciálisan cukorbetegeknek és lisztérzékenyeknek készült pékárukba került a szennyezett guargumiból, amit Csongrád megyében használtak fel. A szakemberek szerint a mérgező dioxin olyan kis mennyiségben került bele az élelmiszerekbe, hogy egészségre nem káros. A maradék szennyezett lisztet lefoglalták.
Vágólapra másolva!

Egytonnányi dioxinnal szennyezett guargumit használt föl egy sütőipari alapanyagot gyártó szegedi cég - számolt be róla a Délmagyarország. A hatóság szerint a mérgezett adalékanyaggal szennyezett lisztből készült pékáruk elfogytak, a vásárlók már megették őket.

A szennyezett lisztből összesen 916 kg maradt felhasználatlanul, azt a hatóság lefoglalta - mondta az [origo]-nak Szigeti Sándor Csongrád megyei főállatorvos. A maradék lisztet megvizsgálták, és nem találtak benne olyan mennyiségű dioxint, amely emberi fogyasztásra veszélyes lenne.

Az elfogyasztott pékárukkal kapcsolatban a főállatorvos elmondta, hogy a felhasználás során a szennyezett guargumi annyira felhígult, hogy nem veszélyes az egészségre. Kérdésünkre, hogy milyen termékekbe kerülhetett bele, Szigeti Sándor elmondta, hogy a Gabonakutató Kht. 16 olyan sütőipari gyártóval áll szerződésben, melyek speciálisan cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek készítenek pékárut - ehhez a 16 gyártóhoz jutott a szennyezett adalékanyagból.

A szakember szerint az élelmiszer-ellenőrző hatóság azért nem értesítette a vásárlókat augusztus 16-án, amikor kiderült a szennyezett guargumi felhasználása, mert a polcokon már nem volt a termékekből, a további felhasználást pedig megakadályozták a mradék liszt lefoglalásával. Valamint azért is, mert a mérgezett adalékanyag a fogyasztáskor már egészségre nem veszélyes mennyiségűre hígult.

Szennyezett guargumi gyanúja miatt eddig mintegy 5700 gyártót, illetve forgalmazót ellenőriztek, akiknek csaknem felénél zároltak árut több mint másfél ezer tonna mennyiségben - mondta szerdán Süth Miklós főállatorvos az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának és fogyasztóvédelmi eseti bizottságának együttes ülésén. A vizsgálatok alapján eddig az derült ki, hogy 202 magyarországi vállalkozás termékei szennyezettek dioxinnal vagy pentaklórfenollal. Összesen a hatóság 291 tételt vetetett le a polcról 112 tonna mennyiségben - közölte a főállatorvos. Az ellenőrzések során eddig valamivel több mint 20 millió forint értékben szabtak ki bírságot.