Jogi pepecselés indult a görögöknek segítő magyar tűzoltókról

Vágólapra másolva!
Mondvacsinált ürüggyel akarják beárnyékolni magyar tűzoltók görögországi segítségnyújtását a fővárosi tűzoltóparancsnok, Bende Péter szerint, miután a katasztrófavédelem országos vezetője támadta az erdőtüzek oltásánál segédkező magyar csapat kiküldetését. A katasztrófavédelem ugyanis azt állítja, hogy nem is kértek tőlünk tűzoltókat, csak műszaki eszközöket, ráadásul csak utólag engedélyeztették az akciót.
Vágólapra másolva!

A magyar tűzoltókat annak ellenére küldték ki Görögországba, hogy az erdőtüzekkel küzdő ország nem tűzoltókat, hanem csak műszaki eszközöket kért - közölte szerdán Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Mint mondta, először a sajtóból értesült arról, hogy 18 fővárosi tűzoltó Görögországba utazik, mert a fővárosi tűzoltóparancsnok, Bende Péter nem tájékoztatta. A külföldi kiküldetésről szóló parancsot a tűzoltóságot felügyelő miniszternek, Bajnai Gordonnak kell kiadnia, és ez is csak utólag, a kiutazás másnapján, kedden történt meg.

Az engedélyeztetés nem formális dolog, hanem különösen fontos, mert külföldi munka esetén nem a tűzoltó-parancsnokság, illetve a fenntartó önkormányzat, hanem a magyar állam és a kormány vállal felelősséget - tette hozzá. Tatár Attila szerint a görög állam műszaki eszközöket kért az unión keresztül, és bár a lengyelek és a finnek is felajánlották a műszaki eszközök mellett tűzoltóik segítségét is, a görögök csak a ciprusi tűzoltók bevetésére tartottak igényt.

Bende Péter vezérőrnagy szerint azonban nem országok, hanem testvérvárosok közötti segítségnyújtásról volt szó, és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság nem külföldi munkavégzésként, hanem kiküldetésként kezelte az ügyet. Mint mondta, sajnálja, hogy ezt a pozitív történetet mondvacsinált ürügyekkel árnyékolják be, mert a görög emberek, a külföldi társszervek mellett a magyar és a külföldi sajtó is ünnepelte a fővárosi tűzoltókat, a görög tűzoltók pedig örültek az önzetlen és gyors segítségnek.

A 18 fős csapat egy mentőorvossal, Cziva Oszkár tűzoltó ezredes parancsnoksága alatt egy hétig segédkezett két járműfecskendővel Évia szigetén, Szeta település megvédésében, szombaton éjjel tértek haza. A tűzoltók kedden Bátorság érdemjelet kaptak Bajnai Gordontól, a tűzoltóságot is felügyelő minisztertől, míg a főpolgármester hazaérkezésükkor pénzjutalomban részesítette a kiküldetésben részt vett tűzoltókat. Tatár Attila altábornagy arra a kérdésre, hogy az elismerés átadására miért nem hívták meg Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnokot, azt válaszolta: az ünnepség a minisztérium szervezésében történt, és csak a szakszervezeti vezetőket és az érintetteket hívták meg, a parancsnokokat viszont nem.