Takács a hibák után előléptetett rendőrök körmére nézne

Vágólapra másolva!
Ha bizonyítható, hogy egyes rendőrtisztek hibáztak a 2006. október 23-ai tömegoszlatáskor, meg kell vizsgálni, miért léptették elő őket - jelentette ki szerdán Takács Albert igazságügyi miniszter. Egy belső rendőri jelentés parancsnokok által elkövetett szakmai hibákat állapított meg a tavaly október 23-ai zavargások kezelésével kapcsolatban. Közülük többen azóta magasabb beosztásban dolgoznak, nevüket az [origo] ismételt kérésére hozta nyilvánosságra a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A 2006. október 23-ai zavargások rendőri kezelését vizsgáló Papp-bizottság július elején nyilvánosságra hozott jelentése szerint a rendőrök többször szakmai hibákat követtek el a tömegoszlatás alatt. Bár a jelentés megállapítja, hogy a rendőrség aznap "alapvetően törvényesen" járt el, azt is kimondja: "a hatályos jogszabályok és belső normák betartásában - elsősorban magasabb vezetői, irányító parancsnoki szinten - elkövetett szakmai hibák hozzájárultak ahhoz, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság az eseményeket nem mindig tudta kellő mértékben uralni, és hatékonyan kezelni".

A dokumentum több helyen említ olyan parancsnokokat, akik kifogásolható utasításokat adtak október 23-án. Nevüket pár hetes huzavona után kiadta az [origo] kérésére az ORFK. Magas rendfokozatú, vezető beosztású rendőrökről van szó, akik közül hárman ma már nyugdíjasok, hármójukat viszont előléptették a tavalyi zavargások óta. Ketten közülük magas rangú szakmai munkájukért kaptak elismerést (erről bővebben itt olvashat).

Az előléptetésekre reagálva Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta: ha bizonyítékokkal alátámasztható, hogy a rendőri vezetők hibáztak, szabálysértéseket, vagy bűncselekményeket követtek el, akkor ennek fényében meg kell vizsgálni az előléptetéseket. Ha azonban csak az előléptetések után derült ki, hogy hibáztak, az "egy más dolog" - tette hozzá.

"Ha ez az előléptetés olyan időpontban történt, amikor lehetett tudni, hogy ezt a hibát megállapítják, vagy ez nyilvánvaló volt, akkor nyilvánvalóan az előléptetés szakmai, személyzeti hiba" - mondta Takács Albert a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: nem tudja, hogy ki, kiket, hogyan és mikor léptetett elő, mint ahogy azt sem, mit tartalmaznak a döntések.