Jogszerűtlenül adta el adósságát a Centrum

Vágólapra másolva!
Az autósok számára kedvező helyzet alakulhat ki a régóta húzódó parkolási vitában. A Népszabadság írása szerint ugyanis több törvénysértést is megállapított a Centrum Parkoló Kft., illetve az általa működtetett Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulásának tevékenységével kapcsolatban a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság pénteki cikke szerint a Centrum jogszerűtlenül adta el több milliárd forintos követelésállományát adósságbehajtó cégeknek. A lap információi szerint a közigazgatási hivatal csütörtökön postázott törvényességi észrevételében hatvan napot adott arra, hogy a társulás megszüntesse a kifogásolt ügyintézési-büntetési gyakorlatát.

A hivatal megállapításai lényegében egybecsengenek az ombudsman tavaszi állásfoglalásával, ám a törvényességi észrevétel már konkrét jogi lépésekre ad lehetőséget. Szakértők szerint - írja a Népszabadság -, ha nem tesznek eleget a felszólításnak, a közigazgatási hivatal az eljárási rend alapján bíróságtól kéri a határozatok hatályon kívül helyezését, a jogsértések felszámolását.

A törvényességi észrevételre vonatkozó információt megerősítette alapnak Forgách Imre, a közigazgatási hivatal vezetője, ám arra egyelőre nem reagált, mi történik abban az esetben, ha a parkolási társulás a megállapításokra nem reagál érdemben. A hivatal szerint ahhoz, hogy a Centrum eladja követelésállományát, az eljárási szabályokat önkormányzati rendeletben kellett volna rögzíteni. Ám ez nem történt meg - közölte a hivatal vezetője.

Jogsértőnek tartja a hivatal azt is, ha a parkolási jegy megvásárlásának elmulasztását többször is szankcionálják, valamint azt, hogy a Centrum nem vette figyelembe az önkormányzatok selejtezési gyakorlatát, s több évre visszamenőleg követelte a parkolási pótdíjat. Ezzel pedig a hivatal álláspontja szerint megsértette az állampolgárok jogorvoslathoz való jogát, mivel selejtezés miatt már nem tudták bizonyítani várakozási engedélyük meglétét.