Kőkemény magyarokat vetnek be Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Kőkemény, a külvilágtól elzárt kiképzést kaptak azok a magyar elitkatonák, akik várhatóan jövő ősztől teljesítenek majd szolgálatot Afgaisztánban. Pontos küldetésük egyelőre nem ismert, elképzelhető, hogy csak tanácsokat adnak, de benne van a pakliban az is, hogy terrorellenes offenzívákban vetik be őket. Az egység parancsnoka szerint a csapat nem kirakatalakulat, úgyhogy senki ne várja, hogy világgá kürtölik, mi a küldetésük.
Vágólapra másolva!

Elégedetten nyilatkozott a korábban a magyar és a lengyel haderőt is kritizáló brit politikus, Liam Fox a csapatok felkészültségéről, miután megtekintette bemutatójukat szerdán Szolnokon, és meghallgatta Szekeres Imre honvédelmi miniszter tájékoztatóját. Nyilatkozatából kiderült, a magyar katonák légi irányítási, sőt különleges műveleti feladatokban is részt vesznek jövőre Afganisztánban.

A honvédségi berkekben csak elitalakulatnak becézett 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj konkrét afganisztáni feladatairól egyelőre nem sokat tudni, a Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása szerint erről az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők) kabuli parancsnoksága dönt majd. Fő tevékenységük biztonsági-katonai segítségnyújtás lesz, de részt vehetnek majd járőrfeladatokban is.

Nem bin Ladent keresik

"Nem, azért fognak minket kiküldeni, hogy megkeressük Oszama bin Ladent" - mondta az [origo]-nak a zászlóalj parancsnoka, Simon Attila ezredes. A csapat felkészítése ugyanakkor nem tekinthető mindennapinak, az ezredes szerint "kőkemény, külvilágtól elzárt kiképzést" kaptak, amelyben részt vettek az amerikai különleges erők is. A parancsnok - aki visszautasította kommandós kifejezés használatát - speciális elit alakulatról beszélt, amely "a hagyományostól eltérő harceljárásmódot" alkalmaz kis csoportokban, nem olyan felszereléssel és fegyverekkel, mint például egy lövészegység.

Simon Attila szerint négy alapfeladatra készítik fel a csapat tagjait: különleges felderítés, közvetlen katonai akcióban való részvétel, katonai-biztonsági segítségnyújtás, és a terrorizmus elleni harc katonai feladataira. A segítségnyújtás kiképzési, tanácsadói feladatokat jelent, a terrorizmus elleni katonai feladatok közé pedig az antiterrorista egységek defenzív jellegével ellentétben terrorellenes offenzív jellegű akciók tartoznak, akár egy elrabolt újságíró kiszabadítása vagy "VIP-kíséret" - említett példákat a parancsnok, aki nem hiszi, hogy veszélyt jelentene a Magyar Köztársaság számára a különleges alakulat kiküldése.

A különleges alakulatot is érintő katonai felajánlást idén júniusban tette hivatalosan a HM a NATO felé, amelyet októberben, a következő Erőgenerálási Konferencián megerősítenek. A különleges alakulaton kívül a Tartományi Újjáépítési Csoporton belül Magyarország más felajánlást is tett: a kabuli nemzetközi repülőtér többnemzetiségű kiszolgálószemélyzetébe is küldenek katonákat. A legfeljebb 40, hat hónapos váltásban dolgozó légi irányító tiszttel és tiszthelyettessel Magyarország veszi át a vezető nemzet szerepét jövőre a repülőtéren - közölte a tárca.

Jártak már ott

A magyar elitcsapat katonái pedig várhatóan jövő ősztől indulnak majd a közép-ázsiai országba, 12-14 fős csoportokban, hogy egy éven keresztül 3 hónapos váltásokkal lássanak majd el - egyelőre nem pontosított - feladatokat, de a terep nem lesz ismeretlen számukra. A zászlóalj tagjai már 2004 augusztusától is szolgáltak Afganisztánban, a többnemzetiségű erők kabuli bázisát őrizték, vagy kísértek fontos személyiségeket szállító konvojokat. Leendő tevékenységüket azonban homály borítja.

Forrás: MTI
Nem teszik kirakatba

A tárca nem közölte, hogy hány embert küldenek, és hogy Afganisztánon belül pontosan hol fogják bevetni őket - utóbbiról majd az ISAF kabuli parancsnoksága dönt. A katonák kiképzésének menetéről sem lehet sokat tudni, a Liam Foxnak tartott bemutatón is csak távolról figyelhették a vendégek a maszk mögé bújt katonák akcióit. A tárca sajtóosztálya a feladat sikere és a katonák biztonsága érdekében nem árult el többet, parancsnokuk szerint egy ilyen különleges egység a világon "sehol sem kirakatalakulat".