Kisiklott egy vonat a Keleti pályaudvarnál

Vágólapra másolva!
Minden valószínűség szerint váltóhiba miatt kisiklott egy vonat a Keleti pályaudvarnál, senki nem sérült meg. A vasúti közlekedésben járatkimaradásokra és jelentős késésekre kell számítani, az elővárosi vonatok nem is jönnek be a Keletiig. A műszaki mentés szombat hajnalig is eltarthat.
Vágólapra másolva!

Vasúti baleset történt a Keleti pályaudvar előtti vágányszakaszon Budapesten - közölte péntek délután a MÁV Kommunikációs Igazgatósága. A tájékoztatás szerint a Keleti pályaudvarról Sülysápra 12.55 órakor induló személyvonat négy kocsija siklott ki, de szerencsére senki nem sérült meg. Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője szerint a szerelvény kisiklását valószínűég a pálya műszaki állapota, a váltó hibája okozta, személyi mulasztás nem történt.

A baleset miatt az ország keleti felébe tartó vonatoknál, a Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon jelentős késésekkel és forgalomkorlátozásokkal kell számolni. A Keleti pályaudvar és Kőbánya felső, illetve a Keleti és a Ferencvárosi pályaudvar között csak egy-egy vágányon közlekedhetnek a vonatok.

A műszaki mentés és helyreállítás huzamosabb ideig is eltarthat, ezalatt - a torlódások elkerülése érdekében - az elővárosi vonatok Kőbánya felső, illetve Rákos állomásig közlekednek, illetve onnan indulnak. A Keleti pályaudvarig csak az IC, a nemzetközi és a távolsági vonatok jönnek be. A gödöllői és a sülysápi betétjáratok ideiglenesen kimaradnak a menetrendből, de a többi vonatnál is 30-40 perces, sőt akár egy órás késésekre kell számítani. A késések érintik a Budapest-Győr-Bécs közötti nemzetközi IC és EC vonatok utasait is.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint hatalmas tömeg várakozik a gyakorlatilag üres vágányoknál. A várakozókat arról tájékoztatják a hangosbeszélők, hogy vonatpótló autóbusszal tudnak eljutni Kőbánya-Kispest állomásra azok, akik az elővárosi vonatokkal akarnak utazni. MÁV közben arról döntött, hogy az amúgy is órás késéssel induló Budapest-Miskolc Intercity járatok Hatvanig minden állomáson megállnak és helyjegy nélkül igénybe vehetőek.

A MÁV szakemberei dolgoznak a baleset körülményeinek vizsgálatán és végzik a műszaki mentést - áll a vasúttársaság közleményében. Ez azonban még sok időt vesz igénybe, a szakemberek reményei szerint szombat hajnalra állhat vissza ismét a menetrend a Keleti pályaudvaron.