Feri atyának mennie kell

Vágólapra másolva!
A Pest megyei Rád lakóinak egyik fele a pokolba, de legalábbis az ország másik felébe kívánja a falu plébánosát, a többiek viszont kitartanak a hírbe hozott Feri atya mellett. A plébános viselt dolgairól már régóta pletykálnak a faluban, a biztosítékot most egy orális szexre csábító sms ütötte ki, amit állítólag az ő mobiljáról küldtek az egyik ministránsnak. A váci megyéspüspök mindeddig kitartott a plébános mellett, most azonban kénytelen volt vizsgálatot indítani.
Vágólapra másolva!

"A szentmise véget ért, menjetek békével" - szokás szerint így fejezte be a csütörtök esti misét Rád plébánosa, Marozsi Ferenc. A domboldalon álló templom megtelt hívőkkel, akik a mise után kis csoportokba verődve sugdolóztak az aznapi újságban megjelent sztoriról, "egy hányinger, amit írtak" - mondta egy középkorú férfi. A hívők még a gondolattól is megriadtak, hogy a plébános netán az utolsó szertartást tartotta a faluban. "Lesz mise holnap is, mint ahogy ma is volt, nem szólt senki, hogy ne lenne" - mondta az egyik asszony, aki biztosra vette, hogy a plébánosról szóló hírek alaptalan rágalmak.

A Pest megyei faluban gyorsan terjedt a hír, hogy a szerdai Blikkben a plébánosról írnak, akinek a telefonjáról perverz sms-t küldtek az egyik helybéli fiatalnak. A 20 éves Marosvölgyi Zoltán telefonja szerint augusztus 10-én jött a rövid sms "Atya Feritől", ami anyagi juttatást ajánlott neki orális szexért cserébe. A programozással foglalkozó fiatalember az sms érkezése előtt körülbelül egy órával jött el a plébánostól, akinek a számítógépére vírusirtót és tűzfalat telepített. A fiatalember biztosan emlékszik, hogy akkor a mobiltelefon a plébánosnál volt, még beszéltek is rajta, amikor megérkezett, telefonon szólt neki, mert a csengő nem működött. A furcsa sms óta nincs kedve templomba járni, nem akar a plébánosra ránézni sem - mondta.

A beérkezett üzenetről azonnal szólt édesapjának, aki azt tanácsolta neki, hogy tegyenek panaszt a váci püspöknél. Az apa elszántságában szerepe lehetett annak is, hogy az sms nem volt előzmények nélkül, a plébánosnak korábban sem volt jó híre. A helyiek azt beszélik, hogy már előző szolgálati helyén is rendszeresen ivott, csúnyán beszélt és némelyeknek feltűnt, hogy a szertartások menetét nem mindig tartotta be. Az egyik falubeli asszony szerint azt kérdezte a plébános gyónáskor 16 éves fiú rokonától, hogy szokott-e önkielégítést végezni. Mikor a fiú otthon ezt elmesélte, elvörösödve hebegett-habogott az egész rokonság - mesélte egy név nélkül nyilatkozó asszony. A plébános nemrégiben pedig elbocsátotta a hittantanárnőt, sokan ezt is rossz szemmel nézték.

A rádiaknak az előző plébánossal is meggyűlt a bajuk, vele az volt a gond, hogy nem tudott elszámolni a templom belső felújítására gyűjtött pénzzel - mesélték többen is. A hívők mégis elnézőek: örülnek, hogy mindeddig volt plébánosuk, szinte mindennap járhattak a templomba valamilyen szertartásra, ez most veszélybe kerül, ha Feri atyának mennie kell. "Az időseknek nincs más programjuk, főleg a téli időszakban, mint templomba menni" - mondta az egyik rádi kocsmáros. Az általunk megkérdezettek szerint a plébános ráadásul nagyon jó prédikátor: szépen, érthetően hirdeti az igét.

A templom melletti paplakban élő plébános ugyan szóba állt velünk, de csak annyit volt hajlandó mondani, hogy a róla szóló hír nem más, mint "ocsmány rágalom". Arra hivatkozott: a váci püspök nem engedi, hogy ennél többet nyilatkozzon, és már különben is áthelyezték egy másik körzetbe. A Blikknek kicsit részletesebben beszélt az ügyről, azt állította, hogy a telefonját elhagyta vagy ellopták, néhány nap elteltével találta meg az udvarban, szerinte az sms-t ebben az időben írhatta valaki. Valamint utalt arra is, hogy a kirúgott hittantanárnő állhat a vádak mögött. Megkerestük a falu végében lakó tanárnőt is, ő azonban csak testvérével üzente, hogy nem szeretne belekeveredni ebbe az ügybe, ezért nem nyilatkozik.

Fotó: Szabó Pál
Holnap is mennének misére

A váci megyéspüspök a panaszos fiatalembert még augusztusban meghallgatta és azt tanácsolta neki, hogy próbáljon megnyugodni, elfelejteni az egészet, a fiatalember édesapja viszont nem akarta ennyiben hagyni az ügyet. "Veszélyben vannak a gyerekek, öt és fél éves a másik fiú, lassan be kéne íratni hittanra, de nem merem" - mondta Marosvölgyi László, aki azt követően fordult a sajtóhoz, hogy úgy látta, a váci püspökség nem vizsgálja ki megnyugtatóan fia ügyét.

Beer Miklós váci megyéspüspök az [origo]-nak elismerte, hogy a rádi plébános ellen három-négy bejelentés is érkezett hozzá az elmúlt egy évben és tudomása van arról is, hogy a korábbi szolgálati helyein is volt rá panasz. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a plébánost jól ismeri és tehetségesnek, jól képzettnek tartja, úgy tudja, hogy a helyiek közül sokan szeretik a szertartásokra mindig felkészülő plébánost. Most mégis úgy döntöttek, hogy megvizsgálják alkalmasságát, és ha ezen a vizsgálaton elbukik, nem kaphat beosztást az egyházban. Ha pedig alkalmasnak találják, áthelyezik egy másik körzetbe - mondta a megyéspüspök.