Lezárták a budai alsó rakpart egy részét

Vágólapra másolva!
A Duna áradása miatt vasárnap este lezárták a budai alsó rakpartot, a Margit híd és a Mozaik utca között. A folyó várhatóan elönti az út többi részét és a pesti rakpartot is, ezeket az útszakaszokat hétfőn zárják majd le. A főváros a rakpartlezárások miatt megfontolja, hogy megnyissa a Váci utat, amelynek felújítása még zajlik.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal este 7 óra után lezárták a budai alsó rakpartot a Margit híd és Mozaik utca között a Duna áradása miatt - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. helyettes szóvivője, Horváth László az MTI-vel. A főváros legmélyebben fekvő rakpartját 602 centiméternél önti el a Duna, a vízszint a Komjádi uszoda előtt vasárnap délelőtt már meghaladta az 570 centimétert. Horváth László elmondta azt is, hogy a rakpart lezárásával egyidőben megszűnt a Margit hídon a biciklisáv és visszaadták a kétszer két sávot az autósoknak.

A folyó várhatóan kedd esti órákban tetőzik majd Budapestnél, az előrejelzések szerint 710 centiméteren. Ha ez bekövetkezik, akkor a budai és a pesti alsó rakpart több szakaszát is le kell majd zárni. Keddre várhatóan már mindkét rakpart teljesen el lesz zárva a forgalom elől. Az árvíz várhatóan néhány nap alatt levonul majd.

A csökkenő csapadékmennyiség miatt a Duna felső szakaszán már megindult az apadás - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A legmagasabb, harmadfokú készültség csak a Duna jobb partjának szigetközi szakszán volt érvényben vasárnap. A Budapest alatti szakaszon csak Bajánál várható a másodfokú készültséget meghaladó vízállás.

Forrás: MTI
A budai alsó rakpart vasárnap délután

Ha a vízszint emelkedése indokolttá teszi a pesti rakpart lezárását, akkor meg tudjuk nyitni a forgalom előtt a Váci utat - mondta vasárnap az MTI-nek Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a Váci út forgalom előtti megnyitásáról a hétfőn ülésező Fővárosi Védelmi Bizottság dönt.

Emlékeztetett rá: a Váci út befelé vezető oldala már aszfaltozva van, a kifelé vezető oldalon pedig ugyan még fel van marva a kopóréteg, de ha szükséges, megfelelő sebességkorlátozó intézkedésekkel vissza tudják adni a forgalomnak. Ez két forgalmi sávot jelent. A főváros vezetése azonban azt kéri a budapestiektől, hogy hétfőtől, ha csak tehetik, válasszák a közösségi közlekedést, így csökkentve a főváros útjain kialakuló forgalmi torlódásokat.