Homlokegyenest másképpen vélekednek a kormánypárti és ellenzéki politikusok arról, milyen eredménnyel zárult az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése, amelyen az NBH átalakítását is vizsgálták. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő Szilvásy György szerint szakmailag meg tudta indokolni az átszervezést, az ellenzék viszont kitart amellett, hogy politikai tisztogatás történt, szakmai érv nem hangzott el.

Szilvásy György szerint a nemzetbiztonsági bizottság minden tagját meg tudta volna győzni a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) átalakításának szakmai indokairól, ha csak a szakmai érvek számítanának. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter erről kedden nyilatkozott a testület zárt ülése után, amelyen beszámolt a hivatal átszervezésének indokairól.

A miniszter megismételte korábban elmondott érveit, miszerint a hatékonyság, a párhuzamosságok kiszűrése és a gyorsabb információáramlás érdekében kellett átszervezni a hivatalt, amelynek eredményeként a főosztályok száma a felére, az osztályoké harminc százalékkal csökkent, és összesen fele annyi vezetői poszt van, mint korábban. A miniszter szerint az ülésen a többség megértette, hogy nem tisztogatás vagy lefejezés történt az NBH-nál.

Szilvásy György az átszervezés indokaként általánosságokat mondott, azonban semmilyen szakmai érvvel nem szolgált, ami indokolttá tenné az elmúlt 17 évben példátlan mértékű átszervezést - jelentette ki Simicskó István, a bizottság KDNP-s elnöke az ülés után. Mint mondta, gyakorlatilag az egész vezetői garnitúrát leváltják, egy részüket nyugdíjazzák, és mindezt egy megbízott főigazgató hajtja végre.

Demeter Ervin fideszes bizottsági tag is úgy vélte, a miniszter beszámolójában nem tudott szakmai érveket felsorakoztatni az átalakításra. Szerinte így, ha lesz kinevezett főigazgatója az NBH-nak, akkor őt kész helyzet elé fogják állítani, nem lesz lehetősége a szolgálat működési rendjének kialakítására. "Ezek után már csak egy báb-főigazgatót keresnek" - tette hozzá. Az ellenzék úgy gondolta, hogy Szilvásy György gyakorlatilag politikai bosszút állt a szolgálaton, hiszen az NBH hibái, ügyetlensége az irányításért felelős miniszteren csapódott le. Ezt az egyetlen magyarázatot látjuk a lefejezésre - mondta Demeter Ervin.

Tóth Károly, a testület szocialista alelnöke viszont arra hivatkozott, hogy a szolgálatoknál régebb óta - többségében 1999 óta - tevékenykedőket változatlan pozícióban hagyták, vagy magasabb megbízást kaptak. Miért lenne ez tisztogatás, amikor az egyik kormány kinevezte, a másik kormány most megerősítette a megbízást? - tette fel a kérdést Tóth Károly.

A Nemzetbiztonsági Iroda augusztus 27-én jelentette be, hogy szeptember 1-jével átalakul a Nemzetbiztonsági Hivatal szervezete. A hivatal honlapjára három nappal később feltett szervezeti sémából annyi derült ki, hogy a jövőben négy helyett három műveleti igazgatóság irányítja a szervezet tevékenységét. Az NBH feladata közé tartozik a kémelhárítás, a terrorelhárítás, a szervezett bűnözés elleni küzdelem, vagy az A, B, C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés.