Tizenegy év börtönt kapott a gyilkos képviselő

Vágólapra másolva!
Tizenegy évet kell fegyházban töltenie a marcali önkormányzat volt MDF-es képviselőjének, aki tavaly hat lövéssel megölte egy üzlettársát. Ügyvédje hiába hivatkozott arra, hogy a politikus egy vita miatti erős felindulásában követte el a bűncselekményt. Az ítélet jogerős.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában helybenhagyta a marcali önkormányzat volt MDF-es képviselőjének büntetését, akit korábban tizenegy év fegyházbüntetéssel sújtottak emberölés, és lőfegyverrel való visszaélés miatt. Az 51 éves Szabó Gyulát az első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság azért ítélte el, mert hat lövéssel végzett egy vele üzleti kapcsolatban lévő férfival.

A főiskolai és egyetemi végzettségű agrárvállalkozó, Szabó Gyula nem sokkal a 2002. évi önkormányzati választások előtt ismerte meg későbbi áldozatát, aki ajánlószelvényeket gyűjtött neki, majd később is tartották a kapcsolatot. A férfi előbb ingyen, majd ötezer forintért olyan telefonkártyát adott a képviselőnek, amellyel az áránál sokkal többet lehetett beszélgetni, később pedig felajánlotta: ismeretsége révén Németországból olyan autót tud behozni Magyarországra, amit nagy haszonnal lehetne értékesíteni. Ezért Szabó Gyula 3,5 millió forint jelzáloghitelt vett fel, s a pénzt átadta üzlettársának.

A két férfi 2006. szeptemberében találkozott, partnere további 3,5 millió forintot kért a képviselőtől a kocsi megvásárlásához, ő azonban ezt csak akkor akarta átadni, ha már látja az autót, ezért összevitatkoztak. A képviselő feljelentéssel fenyegette üzlettársát, aki erre válaszképpen azzal fenyegetőzött, hogy megöli, illetve megöleti a politikust és annak fiát. Erre az indulatba jött Szabó Gyula elővette az autójában engedély nélkül tartott pisztolyát, hat lövéssel végzett a férfivel, majd otthagyta. A fegyvert letörölgette, és útközben eldobta.

Szabó Gyulát a rendőrség rövid időn belül lakásán elfogta, és eljárást indítottak ellene. A férfi beismerte a gyilkosságot. A Magyar Demokrata Fórum elhatárolódott az esettől, és kezdeményezte a politikus kizárását a pártból. Egyúttal felszólították az önkormányzati választáson indulni szándékozó politikust, haladéktalanul mondjon le jelöltségéről, amit Szabó Gyula meg is tett.

A vádlott védője kedden a másodfokú azzal érvelt, hogy Szabó Gyula tettét erős felindultságban követte el. A bíróság ezt elutasította, mert megítélése szerint a két férfi közötti konfliktus nem okozhatott akkora felindulást, amelynek következtében a férfi beszűkült tudatállapotban cselekedett volna.