Apad a Duna, a rakpartok még zárva maradnak

Vágólapra másolva!
A Duna felső szakaszán már erőteljesebb az apadás, de szerdán a fővárosban is csökkenni kezdett a vízszint. A rakpartokon előreláthatólag csütörtökig, vagy péntek délelőttig nem lehet közlekedni.
Vágólapra másolva!

Tart az apadás a Duna fővárosi szakaszán a kedd esti lassú, csaknem nyolc órán át tartó tetőzést követően. Kedden dél és este nyolc óra között, az elhúzódó tetőzés idején 692 centimétert mértek, azóta a víz szintje már hét centimétert apadt.

A Duna felső szakaszán erőteljesebb apadás kezdődött, így például a Szigetközben a harmadfokú készültséget másodfokúra enyhítették. A Duna alsó szakaszán első fokú a készültség, ez alól egyedül Baja térsége kivétel, ahol másodfokú készültséggel várják az árhullámot.

A rakpartokon előreláthatólag csütörtökig, vagy péntek délelőttig nem lehet közlekedni. A közterület-fenntartó reggel már megkezdte több fővárosi rakpart-szakasz megtisztítását.

A vártnál lassabban távozó árhullám miatt az elkövetkező 24-36 órában a szokásosnál lassabb közlekedésre, helyenként torlódásra lehet számítani a főváros útjain, miután az alsó rakpartok továbbra sem járhatók. Elsősorban a reggeli órákban, fél nyolc és délután négy óra után alakulhat ki zsúfoltság a rakpartokkal párhuzamos utakon, a körutakon, valamint a hidakon.

A Duna felső szakaszán, Ausztriában esőzések miatt újabb árhullám indult el, ám ez mindössze 30-40 centiméteres emelkedést okoz. Ez az újabb, kisebb árhullám várhatóan péntekre éri el Budapestet, de akkor már várhatóan nem okoz fennakadást a főváros közlekedésében.