Újonc volt a felborult busz sofőrje

Vágólapra másolva!
Korábban kamionvezetőként dolgozott az a 41 éves férfi, aki a Békés megyében balesetet szenvedett buszt vezette, buszsofőrként ez volt az első teljesen önálló útja - derült ki a tv2 híradójából. Helyszíni nyomok és beszámolók szerint a busz nem tudott bevenni egy éles kanyart, és lesodródott az útról. Miután felborult, még hosszasan sodródott. A balesetnek három halottja és 28 sérültje van, nyolc ember súlyosan vagy életveszélyesen sérült meg. A sofőrt az esti órákban őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

Felborult egy autóbusz szerdán reggel a Békés megyei Vésztő és Bélmegyer közötti 4237-es számú úton. A Körös Volán menetrend szerinti járata lesodródott a vizes útról, és árokba borult. A sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett, őt a helyszínen ellátták a kiérkező mentők. A 41 éves férfit halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt őrizetbe vették.

A korábban kamionosként dolgozó sofőrnek ez volt az első teljesen önálló útja, eddig oktatósofőrrel járt - mondta a tv2-nek a Körös Volán igazgatója. A buszon utazók pedig azt mondták a tv2 riporterének, hogy a busz 8 perces késéssel indult, ezért elképzelhető, hogy a férfi valamivel gyorsabban hajtott, hogy behozza a késést.

Az [origo] helyszíni tudósítójának jelentése szerint annyi látszik a nyomokból, hogy a busz kereke egy éles - de táblával nem jelölt - kanyarban lecsúszott az aszfaltról a sáros padkára. Ezt megerősítette egy szemtanú is, aki a közeli tanyán lakik. Az asszony szerint a busz nagy sebességgel haladt, erre utal az is, hogy miután felborult, még sokáig csúszott az oldalán. Tudósítónk találkozott az egyik utassal, akinek a keze eltört a balesetben, a láthatóan zaklatott állapotban lévő fiatal nő azonban nem akart beszélni a történtekről.

A balesetnek három halálos áldozata van: egy 18 éves bélmegyeri lány, egy 65 éves békési férfi és egy 42 éves bélmegyeri nő. Ők mindhárman kiestek a buszból, és a roncsok rájuk zuhantak. A rendőrség délután cáfolta azt a korábbi értesülést, miszerint a buszból kiesőket személyautók ütötték volna el.

A 8 súlyos vagy életveszélyes állapotú sérültet a debreceni, a szolnoki, a békéscsabai, a berettyóújfalui és a gyulai kórházba szállították. A sérültek közül egyet szállítottak mentőhelikopterrel a szolnoki kórházba, a 68 éves férfi életveszélyes állapotban van - közölte a Hetényi kórház baleseti sebészeti osztályának főorvosa az MTI-vel. Grúber Károly tájékoztatása szerint a beteg kivizsgálását követően kiderült, hogy főleg a jobb oldalán szenvedett súlyos sérüléseket. Az idős embernek többszörös bordatörése, tüdőzúzódása, lapocka- és kulcscsonttörése van, és légmell is kialakult nála - tette hozzá a főorvos. A sérültet lélegeztetőgépen tartják az intenzív osztályon.


Fotó: MTI

A debreceni Kenézy Gyula Kórházba egy 17 éves lányt szállítottak. Szentgyörgyi János sajtóreferens az [origo]-nak azt mondta, 10.41-kor szállt le a mentőhelikopter, három perccel később pedig már a műtőben is volt a sérült. A lányt nem kellett azonnal megműteni, jelenleg a baleseti sebészet őrzőjében van. Az előzetes információkkal ellentétben a lánynak nem gerinc- és mellkassérülése van, hanem eltört a szeméremcsontja, és térdszalagsérülést szenvedett - közölte Szentgyörgyi. A sajtóreferens néhány órával a baleset után beszélt a lánnyal, elmondása szerint a középiskolás diák emlékszik a balesetre, és lelkileg nagyon megviselték a történtek.

A Berettyóújfalui Területi Kórházba a baleset három súlyos sérültjét szállították - mondta el az MTI-nek Bulyovszky István főigazgató. Egy 18 éves lányt, aki medence- és combcsontsérülést szenvedett, azonnal meg kellett operálni. Egy 17 éves fiút térdsérüléssel és mellkaszúzódással kezelnek, egy 70 éves asszonyt pedig nyakigerinc-rándulással, illetve mellkaszúzódással. A berettyóújfalui, illetve a debreceni Kenézy kórházba szállított négy beteg közül senki nincs életveszélyben, de valamennyiük sérülését súlyosnak ítélték meg az orvosok.

A békéscsabai Réthy Pál Kórházba 11 sérültet szállítottak a mentők. A főigazgató az [origo]-nak azt mondta, hogy köztük is van egy, akinek életveszélyes az állapota, rajta sürgős műtétet kellett végrehajtani. Van még egy sérült, akinek állapota súlyos, de nem életveszélyes, ő főleg végtagtöréseket szenvedett. A többiek könnyebb sérülésekkel érkeztek a kórházba.

A helyszínre ment a katasztrófavédelmet felügyelő önkormányzati miniszter, Bajnai Gordon és Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára. A miniszter újságírók előtt, Gyurcsány Ferenc kormányfő nevében, részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Bajnai Gordon azt mondta, hogy a tragédia után a mentés rendben zajlott. Egyben ígéretet tett arra, hogy az ősszel tovább erősítik az Országos Mentőszolgálatot, valamint a légi mentést. Garamhegyi Ábel ehhez hozzátette, a közbeszerzési eljárást követően, várhatóan még az idén megkezdődhet a szentesi légi bázis építése.