Felfüggesztett börtönt kapott az ujjtörő rendőr

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az első, a tavaly őszi zavargások kapcsán elítélt rendőrt a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa szerdán.
Vágólapra másolva!

Az elsőfokú bíróság szóbeli indoklása szerint a rebiszes törzsőrmester október 23-án, a Fidesz-nagygyűlés utáni tömegoszlatáskor "intézkedés alá vont" egy férfit, majd a rendőrsorfal mögött összerugdosták, minek következtében eltörött a lába, majd hasra fektették, megbilincselték, és ez után a vádlott a megbilincselt bal kezének egyik ujját annyira hátrafeszítette, hogy az eltörött.

A lábszárcsonttörés ügyében a vádhatóság azért szüntette meg az eljárást, mert az elkövető ismeretlen maradt.

A bíró hangsúlyozta, hogy míg a tavaly szeptemberi tévészékház ostromakor a rendőrökre támadó civilek váltottak ki erősen negatív visszhangot a társadalomból, addig október 23-án megfordult a közhangulat, és a társadalom inkább a rendőri brutalitást rosszallotta.

Az ügyész perbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a brutális rendőr cselekménye legalább annyira veszélyes a társadalomra, mint a zavargásokban részt vevő hivatalos személyek elleni erőszakot elkövető civileké, és ezért ennek megfelelő büntetést, letöltendő szabadságvesztést szabjon ki a bíróság. Addig a bíró úgy vélte, hogy súlyosabb az az eset, amikor civil támad rendőrre.

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta: ártatlan, bűncselekményt nem követett el.

Szerdán a katonai bíróság védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt egy év nyolc hónap három évre felfüggesztett börtönre ítélte, és lefokozta a rendőrt. Az ügyészség súlyosításért, letöltendő szabadságvesztésért fellebbezett, a védelem és a vádlott felmentésért, így az elsőfokú határozat nem jogerős, a büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon.

A tavaly őszi zavargások kapcsán több tucatnyi hasonló büntetőeljárás van folyamatban rendőrök ellen, számos civilt pedig már korábban végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek erőszakos cselekmények, köztük hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Közben az ügyészség újabb 13 ember ellen emelt vádat a Magyar Televízió székházának tavaly szeptember 18-i ostroma kapcsán. Az ügyben 2007 márciusában már 24 ember ellen emeltek vádat. Az eddig megvádolt személyek ellen közérdekű üzem megzavarása miatt indult eljárás - közölte Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.