A bíróval feleselt a kólás túszejtő

Vágólapra másolva!
Visszabeszélt az őt faggató bírónak a zuglói családsegítő túszejtője, akinek egyik fő követelése a tavalyi akció során egy üveg kóla volt. A fiatalember gyámja úgy emlékszik vissza, hogy a vádlott elhanyagolt volt, éhes és kialvatlan a túszejtés napján. Az elmeszakértők ellentétesen vélekedtek a túszejtő elmeállapotáról, ezért egy harmadik szakértőt is meghallgat a bíróság.
Vágólapra másolva!

"Jobb lett volna diszkóba menni berúgni?" - kérdezett vissza a bíró faggatózására tárgyalásának második napján a zuglói családsegítő túszejtője. A feleselős válasz arra a kérdésre érkezett, hogy vajon miért fegyverekre költötte kevéske zsebpénzét, ugyanis kiderült, hogy az már a harmadik fegyvere volt, amivel a családsegítőben 2006 februárjában fenyegetőzött. Ezután Vaskuti András bíró megjegyezte, hogy a terrorcselekménnyel vádolt fiatalember nincs abban a helyzetben, hogy a diszkókban szórakozókat becsmérelje. "Kinek mi az ízlése" - bólogatott a húszéves R. István László.

A tavaly februári történet főszereplője kólás túszejtőként vált ismertté, mert a szemüveges, szelíd arcú fiatalembernek egyik fő követelése az volt a rendőrök felé, hogy hozzanak neki kólát. Mint később kiderült, végső elkeseredettségében ejtett túszokat, fel akarta hívni a figyelmet sanyarú sorsára, arról is beszélt későbbi kihallgatásain, hogy azt se bánta volna, ha a kiérkező rendőrök véget vetnek életének. A túszokkal engedékenyen bánt, a kiérkező rendőrök is viszonylag könnyen tudtak hatni rá, és a túszejtés sérülések nélkül fejeződött be. Mégis terrorcselekmény bűntettének elkövetésével vádolják, mert állami szervtől - a rendőrségtől - voltak követelései, elérésük érdekében ráadásul embereket ejtett túszul.

A szerencsésen végződő túszejtés előtt is volt már dolga a rendőrséggel: egyik gáz-riasztó fegyverével egy lépcsőházban lövöldözött, és az ott lakók feljelentették az épületet elárasztó maró szag miatt. A szabálysértési eljárást megszüntették, mert a szakértő azt mondta, hogy a fiatalember elmeállapota miatt korlátozva volt cselekvőképességében.

A mostani ügyben kirendelt elmeszakértő azonban másképp vélekedik: szerinte R. István László személyiségzavaros, de ettől még tudatában van annak, amit tesz. Az antiszociális személyiségre jellemző, hogy nem vesz tudomást a másoknak okozott károkról, miközben magára akarja felhívni a figyelmet - mondta a szakértő. Mivel a korábbi és a mostani elmeszakértői vélemény ellentmond egymásnak, a bíróság újabb szakértőt rendelt ki. Az elmeállapot azért kulcsfontosságú, mert ez befolyásolja a büntethetőségét.

Nagy zsákot cipelt

A csütörtöki tárgyaláson meghallgatták a túszejtő korábbi gyámját is, akit a túszejtés napján, akciója előtt felkeresett. "Elhanyagolt volt, éhes és kialvatlan, és egy nagy zsákot cipelt" - mondta a volt gyám. A fiatalember arról beszélt neki, hogy szeretne munkát vállalni, szívesen oktatna informatikát, de utólag kiderült, hogy az iskolában elutasították, mert nincs tanári képesítése.

A túszejtő gyerekkorát felidézve elmondta, 12 éves korában az édesanyja kérésére került átmeneti otthonba, mert anyja azt állította, hogy nem bír a gyerekkel. R. István László végül a kalocsai speciális gyerekotthonba került, ahol kijelölt hivatásos gyámja rendszeresen meglátogatta. Ebben az időszakban pszichiáterhez járt, gyógyszereket is szedett. Miután már úgy látták, hogy nincs szükség az intézeti nevelésre, gyámja beíratta iskolába, de két helyről is kicsapták. 2003-ban, miután betöltötte 16. életévét, nem erőltették tovább a tanulást, megpróbáltak neki munkát találni, de ezt követően már kikerült korábbi gyámja látóköréből.

Rendőrségi rádióra is vágyott

A bíróság meghallgatta azokat a rendőröket is, akik a túszejtés napján a helyszínre siettek, ők úgy emlékeztek vissza, hogy nagyjából egy óra alatt lezajlott az akció. Az egyik rendőrrel a túszejtő hosszan elbeszélgetett, szóba került a rendőrség helyzete, a korrupció és a fiatal férfi kilátástalan sorsa is. "Fő problémája az volt, hogy nem kapott munkát, pedig megígérték neki" - mesélte az egyik rendőr. A rendőrök az egyezkedés alatt látták, hogy valóban van nála fegyver, de arról csak utólag bizonyosodhattak meg, hogy az egy gáz-riasztó fegyver volt. A kólán és egyik rokonának az odahívásán kívül még egy kérése volt a túszejtőnek: szeretett volna kapni egy rendőrségi rádiót, úgynevezett hasábrádiót, de a rendőrök mondták neki, hogy a szabályzatuk ezt nem engedi, és ebbe ő bele is nyugodott.