Elismerte hibáját a felborult busz sofőrje

Vágólapra másolva!
Indítványozták a Békés megyei halálos buszbalesetben érintett sofőr előzetes letartóztatását. A rendőrség szerint a férfi őszinte feltáró vallomást tett, és elismerte, hogy nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett. Egy utasról csak csütörtökön derült ki, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett.
Vágólapra másolva!

"A busz vezetője, Cs. Tamás 41 éves vésztői lakos a kihallgatása során együttműködő volt, bizonyító erejű, őszinte beismerő vallomást tett" - mondta Gyurosovics József Békés megyei rendőrfőkapitány. A sofőr - akinek előzetes letartóztatását indítványozták - elismerte, hogy nem az út-és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett - mondta Gyurosovics, aki szerint "a sebesség helytelen megválasztása mindenféleképen szerepet játszott a balesetben".

A buszban különben tachográf volt, annak műszaki vizsgálata folyamatban van. "Pontosan meg fogjuk tudni állapítani azt, hogy a baleset időpontjában a gépjármű vezetője milyen sebességgel haladt" - közölte. A buszt időközben megvizsgálták műszaki szempontból is, és egyelőre a szakértő szóbeli közlése szerint a fék, a futómű, a kormány és a gumiabroncs megfelelő állapotban volt. A sofőrnél sem alkohol, sem más bódítószer fogyasztását nem mutatták ki - tette hozzá a főkapitány.

A megyei rendőrfőkapitányság sajtóügyeletese, Virág Zsuzsánna korábban elmondta, hogy a buszt egy olyan középkorú férfi vezette, akinek megfelelő gyakorlata volt korábban, ám csak néhány napja dolgozik a Körös Volánnál.

A buszon összesen 39-en utaztak, közülük hárman meghaltak, 32-en megsérültek. A három, életveszélyes állapotban kórházba került utas közül a Berettyóújfaluban kezelt 18 éves nő állapota javult. A csütörtöki napon azonban a gyulai kórházban jelentkezett egy vésztői nő, aki szintén a buszon utazott. Kiderült, hogy többszörös bordatörése van, és az egyik bordája átszúrta a tüdejét, így őt most életveszélyes sérülésekkel kezelik.

A sajtótájékoztatón újságíróktól elhangzott, hogy egyes személyek állítólag láttak egy szemből, nagy sebességgel érkező, fehér színű autót, amelynek mozgása befolyásolhatta a baleset körülményeit, ám ezt az információt Szalay Zsolt, a békéscsabai kapitányság közlekedési osztályának vezetője nem erősítette meg.