Ha gond van, hívj - mondta Sarkozy Demszkynek

Vágólapra másolva!
Több protokoll-baki színesítette Nicolas Sarkozy francia elnök budapesti látogatását, némelyiket maga az államfő okozta. A 4-es metró építésénél az elnök azt mondta Demszky Gábornak: ha bármi probléma lenne, csak hívja fel őt.
Vágólapra másolva!

Mintegy húsz perccel a tervezettnél korábban érkezett a Műegyetemhez Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök pénteken. A köztársasági elnököt Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes fogadta a Műegyetemnél, mert Demszky Gábor főpolgármester lekéste a megbeszéltnél jóval előbb érkező Sarkozyt.

A rendezvényen néhány újságíró - köztük az MTI újságírója - nem vehetett részt, mert bár jóval az eredetileg meghirdetett időpont előtt a helyszínen voltak, a francia köztársasági elnököt szállító rendőrkonvoj megérkezése után már senkit nem engedett a kordonon belülre a Köztársasági Őrezred, hiába rendelkeztek a Köztársasági Elnöki Hivatal által intézett belépőkártyával.

Ezért a rendezvényt követően Demszky Gábor tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a francia elnök koszorút helyezett el az '56-os hősök műegyetemi emlékművénél, majd tanulókkal beszélgetett. Demszky Gábor később találkozott az elnökkel, akit átkísért a 4-es metró Gellért téri építkezéséhez. A találkozó szívélyes, jó hangulatú volt a főpolgármester szerint, aki azt mondta, Sarkozy felhatalmazta, hogy "ha bármi probléma lenne", hívja fel őt.

A főpolgármester a francia elnök érkezésével kapcsolatos malőrről azt mondta: "ők előbb értek ide, mint a megállapodás volt, ezért a koszorúzáson Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes helyettesített". "Ugyanis valami miatt az Orbán-találkozó sokkal rövidebbre sikerült, és felhívtak engem, hogy ők húsz perccel a megadott időpont előtt itt vannak. Elég nehéz volt ezt abszolválni, gyalog jöttem át a Szabadság hídon" - magyarázta a történteket.

A 4-es metró építésében vonalalagút- és állomásépítésekben vesznek részt francia vállalatok, és az új metrókocsikat is francia cégtől veszi a főváros.