Zöld esernyősök borították be a Lánchídat

Vágólapra másolva!
Zöld színbe borult a Lánchíd: a tömegek bevonásával dolgozó spanyol művész, Maider López megörökítette, amint több mint négyezer, zöld színű esernyőt tartó ember jelképesen kiemeli medréből a Dunát. Az akcióval a Duna menti régiók, városok együttműködésére is fel akarták hívni a figyelmet a most zajló Duna-konferencia résztvevői.
Vágólapra másolva!

Több mint négyezer ember állt a Lánchídon szombat délután négy és öt óra között kezében zöld színű esernyővel. A Dunafelfedés elnevezésű program Maider López, a nagy tömegek bevonásával dolgozó spanyol művész ötlete volt, az akcióval a víz jelentőségére, a Dunára, mint Európa meghatározó vízforrására akarta felhívni a figyelmet.

Ha az esernyőket egyszerre négyezer ember emeli a feje fölé, a Lánchíd eltűnik, legalábbis madártávlatból, amit a folyó felett köröző helikopterekről örökítenek meg.

Az emberek a szervezők által kiosztott 4300 zöld színű esernyő feltartásával jelképesen kiemelték a folyót a medréből, majd visszahelyezték oda, ezzel is hangsúlyozva az emberek egyéni felelősségét a folyó jövőjének alakulásáért.

A rendezvény része volt a Budapesten szeptember 14-15-én megrendezett Duna-konferenciának, amelyet a fővárosi önkormányzat és a németországi Ulm város nevében a Studio Metropolitana Kht. szervezett.

A találkozóval a Duna-menti országok, régiók kulturális, gazdasági és politikai együttműködésének lehetőségeit szerették volna tudatosítani. Fontos feladat a Duna-menti városok közötti dialógus megteremtése, vannak közös ügyek, ilyen a Duna hajózhatóvá tétele és megtisztítása - mondta Demszky Gábor.