Kempingszékes tiltakozók a Budai Várban

Vágólapra másolva!
Békésen zajlik a Budai Várban az a rendezvény, amelyet az őszödi beszéd egy éves évfordulója alkalmából szerveztek. Árpádsávos zászlók vannak a demonstrálóknál, de a mintegy ötezer ember kiabálás nélkül, csendesen hallgatja a beszédeket.
Vágólapra másolva!

Nagyjából ötezer ember gyűlt össze szombaton délután a Budai Várban, ahová országos tiltakozási akciót hirdettek meg annak kapcsán, hogy egy évvel ezelőtt került nyilvánosságra a miniszterelnök őszödi beszéde. Csendes, békés a rendezvény, semmilyen rendőri intézkedésre nem volt szükség - tájékoztatta az [origo]-t Tafferner Éva, a BRFK szóvivője.

Az államfői hivatalként szolgáló Sándor-palota előtti téren a gyülekezők meghallgatták a felállított hangszórókból az őszödi beszédet, majd a rendezvény felszólalóit. Árpádsávos zászlók láthatók voltak, a miniszterelnököt gyalázó jelszavakat azonban nem lehetett hallani, a főként idősebb emberekből álló tömeg nyugodtan hallgatta a beszédeket. Sokan a magukkal hozott kempingszékeken üldögéltek.

A tér közelében mintegy száz rendőr várakozik autóbuszokban és járőrautókon, az elnöki palotához közel három mentőautó is készenlétben áll. A tüntetésre érkező emberektől néhány láthatósági mellényt és kitűzőt viselő ember adomány címén száz forintosokat, de megjelentek a téren a címereket, zászlókat és pereceket árusító standok is.

Négy óra körül érkezett a Várba az a mintegy százfős csoport, amely a Hősök terén tartott nemzeti nagygyűlésről vonult át. Egy apróbb incidens történt a Lánchídnál, amelyet egy rendezvény miatt lezártak a forgalom elől. A többség ugyanis kerülőt tett az Erzsébet, illetve a Margit híd irányába, néhány árpádzászlós fiatal viszont megfenyegette a lánchídi rendezvény szervezőit, amikor azok szóltak nekik, hogy már nem mehetnek át a hídon - mondta a BRFK szóvivője. A szervezők félreálltak, így páran átmentek az amúgy lezárt hídon, de intézkedésre itt sem volt szükség - tette hozzá.

Közben az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a külföldi turisták a nevezetességek helyett már az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató embereket fotózzák. Árpádsávos zászlót tartó fiatalok közben állítólag "eltanácsoltak" néhány színes bőrű turistát attól, hogy bemenjenek a Szent György térre, és az ázsiaiakat is több tüntető ellenségesen fogadta a rendezvényen.