Pár percig tartott csak a parlamenti blokád

2007.09.17. 21:31

A kormány megbuktatását és rendszerváltás tűzték ki célul azok a szervezetek, amelyek a Corvin köztől a Kossuth térig tartó felvonulással emlékeznek az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének első évfordulójára. A tüntetők célja, hogy az "Y-terv" alapján blokád alá vonják Budapest 13 pontját, amivel szeretnék lemondásra kényszeríteni a kormányt. Az [origo] folyamatosan frissülő tudósításban számol be a demonstrációról.

A főváros 13 stratégiai pontját vonnák blokád alá a kormányellenes tüntetők, hogy így kényszerítsék ki a kormány lemondását - ismertette a korábban már beharangozott Y-tervet Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője. A budapesti Kossuth téren tartott tüntetésen zárt borítékokban osztották ki a 13 helyszín nevét tartalmazo listat, hogy - mint Fáber fogalmazott - a hatalom ne tudjon felkészülni. A terv szerint a tüntetőknek 13 csapatot kellene alakítaniuk és blokád alá vonni a megadott helyeket.

Az [origo] tudósítója három boríték tartalmát látta, azokban a Földművelésügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium neve szerepelt. Fáber szerint emelett blokád alá vonják az Országházat is: "ide többé képviselő nem mehet be" - mondta. A terv szerint a blokádok felállítása után a kormánynak két órán belül le kell mondania, ellenkező esetben egy újabb óra elteltével "kiterjesztik a blokádot".

A Kossuth téren fél kilenc előtt egy körülbelül ötvenfős csoport - közülük többen eltakarták az arcukat - meg is kísérelte blokád alá vonni a parlament déli kapuját. A tüntetők elállták a bejáratot, mire a velük szemben álló rendőrök közölték, hogy ha nem távoznak, tömegoszlatás lesz. A felszólításnak a legtöbben engedelmeskedtek, köztük Fáber Károly is, aki azt mondta, lehet, hogy a későbbi órákban még visszatérnek. Csak néhány percig tartott a tüntetők blokádja az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál is. A rendőrök felszólítására elhagyta a helyszínt az a húsz fiatal, aki nem sokkal korábban ült le a járdára.

A rendőrök kilenc óra előtt néhány perccel kordonnal zárták el a Parlament déli kapuját, aholvá addigra körülbelül kétszáz tüntető tért vissza. A rendőrök ismét felszólították őket a távozásra - tömegoszlatással fenyegetve meg őket -, de a legtöbben a helyszínen maradtak. Időközben a tér szinte teljesen kiürült, minden tüntető a déli kapuhoz csoportosult, velük szemben több száz rohamrendőr sorakozott föl. A tüntetők közül néhányan sörösüvegeket ész szemetet dobtak feléjük. Tudósítóink szerint a környéken jelentős rendőri erők gyűltek össze: a parlamenttől a Markó utcáig mindenütt csapatszállítók és buszok állnak, a Duna felőli oldalon két vízágyút is láttak.

Háromnegyed tizekettő tájékán a tüntetők két csoportja a Parlament déli és északi kapujához vonult, ahol a távozó politikusokat sejtették. A déli kapu mögül huzamosabb ideje szemlélték a kinnlévőket, míg az északi kapuhoz plexipajzsos rendőrsorfal állt fel.

Az északi kapunál a rendőrség megkezdte a kivonulást, különböző járművekkel, bussza, teherautóvak, mikrobusszal konvojban távoznak, az addig ott állomásozó rendőrök.

Fotó: Hajdú D. András

Tudósítónk szerint Gonda László, a Kossuth téri tüntetők egyik vezetője és Tóth Gábor, budapesti rendőrfőkapitány tárgyaltak egymással, majd bejelentették, hogy megállapodtak. Mivel a tüntetők hétfő este már nem találkozhatnak politikusokkal, elfogadták Tóth ajánlatát, hogy kedden délelőtt a rendőrségen adják át a petíciójukat - amelyben azt követelik, hogy a pártok vezetői fogadják a tüntetők öt képviselőjét -, a főkapitány pedig ígéretet tett, hogy eljuttatja azt az illetékesekhez.

Gonda az [origo] tudósítójának azt mondta, délelőtt átadják a petíciót, de este hat órakkor az MTV-székházhoz vonulnak, hogy beolvastassák azt. Arra a kérdésre, hogy sikerrel járhatnak-e, Gonda azt mondta, "ezt még ki kell harcolni". (Tavaly szeptember 18-án azért kezdődött el a tévét ostroma, mert a tüntetőket nem engedték be, hogy élő adásban olvassák fel akkori petíciójukat - a Szerk.) A megállapodást a tüntetőknek bejelentő Gonda azt mondta, sok idő van még október 23-ig, de ha addig nem járnak sikerrel, a terepet "átengedik az erőszaknak". A bejelentés után a tüntetők többsége hazament.

Fotó: Hajdú D. András

Leköpték az autókat

Korábban is volt akció a Kossuth téren. Fél nyolc körül öltönyös férfiak - valószínűleg képviselők - jöttek ki az Országhát épületéből. Biztonságukra a kordon mögött körülbelül 50 rohamrendőr és 15 civilruhás vigyázott, akiket a tüntetők "ÁVH, ÁVH!" skandálással szidalmaztak, és sörösdobozt dobtak feléjük. A Parlamentből távozó autókat néhányan leköpdösték, de azok gond nélkül elhagyták a teret. A rendőrök ezután visszavonultak, majd később kisebb csoportokban álltak fel a kordon mögött.

Fotó: Hajdú D. András

A tüntetők magja, néhány száz ember délután négy órakor gyülekezett a Corvin köznél és onnan vonultak a Parlament elé. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Rendszerváltó Fórum által szervezett menethez útközben sokan csatlakoztak. Az MTI becslése szerint a tüntetők létszáma a Rákóczi úton már elérte a kétezer főt.

 

 

A tüntetők folyamatosan "Gyurcsány, takarodj!" és "Hazaáruló" jelszavakat skandáltak. A felvonulóknál sípok, nemzetiszínű és árpádsávos zászlók voltak. Zászlót munkatársunk szerint a Corvin közben megjelent árusoktól is lehetett vásárolni, a trikolór 4000, az árpádsávos 4500 forintba került.
 
Dugókat okozott a menet

Amikor a menet az Astoria irányába fordult, a rendőrök teljesen leállították a forgalmat a Blaha Lujza térnél. Rövid idő alatt hatalmas dugó alakult ki a Rákóczi úton mindkét irányban, és akadozni kezdett a forgalom a Nagykörúton is. Az embereket leszállították a leállított villamosokról. Dugó alakult ki a Bajcsy-Zsilinszky úton is.

Fotó: Hajdú D. András

Az egyik szervező munkatársunknak azt mondta, este 11 óráig tart majd a tüntetés. Arra a kérdésre, hogy mi történik az után, azt mondta: itt semmi. A rendőrség hétfőn nulla órától lezárta a Kossuth tér egy részét, indoklásuk szerint azért, mert az elmúlt időszakban rendkívüli módon megnövekedett a védett személyek és létesítmények veszélyeztetettsége. A lezárás a "szükséges ideig", de legkésőbb 2007. december 31-én éjfélig tarthat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK