Helyreállt a rend az oszlatás után

Vágólapra másolva!
Gyorsan helyreállt a rend a belvárosban azt követően, hogy 50-60 hangoskodó fiatalt kellett szétoszlatniuk a rendőröknek. Az első hírek még arról szóltak, hogy a fiatalok a Szabadság téri vagy a Kossuth téri tüntetésekről váltak ki, a rendőrség szerint azonban focidrukkerek voltak. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezői este fél kilenckor berekesztették a Szabadság térre meghirdetett demonstrációt, mivel mint mondták, provokáció történt.
Vágólapra másolva!

Nem a Szabadság téri vagy a Kossuth téri tüntetésekről kiváló tiltakozók, hanem randalírozó focidrukkerek indultak kedd este a belváros felé - tudtuk meg a BRFK szóvivőjétől, Tafferner Évától. A könnygázzal szétoszlatott csoport tagjai közül három fiatalt őrizetbe vettek a rendőrök. A szétszéledt fiatalokat még egy darabig keresték a rendőrök a belvárosi utcákban. Az MTI korábbi információi szerint a fiatal, maszkot viselő tüntetők a Szabadság térről indultak a Blaha Lujza tér felé.

Az oszlatás után megy tovább az élet a belvárosban, a rendőrök már csak néhány fiatalt igazoltatnak - jelentette helyszíni tudósítónk. Az Erzsébet híd pesti lábánál korábban nagy számban megjelent rendőrök is elvonultak. Este 10 órára a Kossuth tér is kiürült. Munkatársunknak a belvárosban egy szolgálatot teljesítő rendőr azt mondta, hogy 50-60 fiatalt oszlattak szét, kis részüket el is fogták.

Szintén rendőröktől származó információink szerint az oszlatás a Váci utca és a Párizsi utca sarkánál volt, a fiatalok a környező utcákba szétszéledtek. Este 9 óra után az Erzsébet híd pesti lábánál 4 rendőrségi csapatszállító teherautó, egy busz, rendőrautók és 20-30 rohamrendőr várakozott. Tudósítónk arról számolt be, hogy a Ferenciek terénél egy csapat rohamrendőr megindult a templom közelében álldogáló fiatalok felé, de mire hozzájuk értek, lelassítottak, majd igazoltatták őket. A Ferenciek terénél rendőrök irányították a forgalmat.

Ezt megelőzően a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezői kedden este fél kilenckor berekesztették a Szabadság térre meghirdetett demonstrációt, mivel mint mondták, provokációt történt. Bejelentésük szerint csuklyás fiatalokat küldtek a térre provokáció gyanánt, akik az MTI helyszíni tudósítói szerint először az MTV székháza elé mentek, majd számos fiatal indult el a Deák tér felé.

Fotó: Szabó Pál

Nem olvasták be a petíciót

Háromszáz kormányellenes tüntető jelent meg kedden este fél nyolc körül a Kossuth téren a Parlament főbejáratával szemben, ahol a demonstrálók egy 10-12 méter hosszú és fél méter széles nemzetiszínű drapériát feszítettek ki - jelentették az MTI helyszíni tudósítói. Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője elmondta, hogy a Parlament előtt lévő parkolóban éjjel 11-ig tartó demonstrációt a rendőrség tudomásul vette. Közölte: az egyetlen kikötés az volt, hogy a képviselőket nem zavarhatják meg a Parlamentbe történő ki- és bejutásban. A demonstrálók között körülbelül 80 tarra borotvált fejű, fekete ruhás tüntető is megjelent.

A Magyar Televízió kedd esti, fél nyolckor kezdődött híradójában nem olvasták be a tüntetők petícióját, a műsorvezető csak néhány mondatban foglalta össze a petíció lényegét, viszont a követeléseket közzétették a híradó weboldalán. A tüntetők azt kérik, hogy október 23-ig három-három alkalommal olvassák be petíciójukat az Este, a Híradó és a Szólás szabadsága című műsorokban.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 által megfogalmazott petícióban azt követelik, hogy a legnagyobb ellenzéki párt is szerepeljen az MTV reggeli hírműsorában, a Nap-keltében, a tüntetők képviselőivel együtt rendezzenek ötpárti, nyilvános vitát a kialakult politikai és gazdasági helyzetről az MTV-ben. Követelik továbbá, hogy "október 23-a a magyar nép ünnepe legyen", azt "ne sajátítsa ki az MSZP", ne adja az ünnepi rendezvényeket offshore cégek kezébe. Sürgetik a magyar hagyományokon alapuló rendszerváltást is.