Nem perelhet a kamara a kórház-átalakítás miatt

Vágólapra másolva!
Jogerősen elutasította a Fővárosi Bíróság kedden a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) a kórház-átalakítással kapcsolatos szakminiszteri határozatok elleni keresetét. A bíróság szerint a kamarának nem volt jogalapja pereskedni.
Vágólapra másolva!

Tavasszal még Molnár Lajos egészségügyi miniszter hozott több száz határozatot arról, hogy miként változik a kórházak és más egészségügyi intézmények finanszírozása. A törvény a regionális Egészségügyi Tanácsokat hatalmazta fel a finanszírozás átalakítására, ám azok ezt nem végezték el, így került a döntés joga a szakminiszterhez.

Az egyes miniszteri határozatok rögzítik, hogy az adott egészségügyi intézmények fekvő-, illetve járóbeteg-ellátásnak mely feladatai, milyen ágyszám és óraszám mellett kapnak állami támogatást.

A keddi közigazgatási perben a Fővárosi Bíróság azért utasította el a kamara keresetét, mert a köztestületnek nem volt perbeli legitimációja, kereshetőségi joga. Azaz nem tudta bizonyítania a felperes, hogy közvetlenül érintik jogát vagy jogos érdekét az általa megtámadott miniszteri határozatok. A bíróság elutasította az orvosi kamara alkotmánybírósági eljárásra irányuló indítványát is.

Az Egészségügyi Minisztérium elégedetten vette tudomásul a jogerős bírósági döntést - olvasható a tárca közleményében. Mint írják, a kamara szakmai, érdekképviseleti köztestület, így a közigazgatási eljárásról szóló törvény az érdekvédelmi szervezeteket csak akkor tekinti ügyfélnek, ha a törvény az ügyfél jogaival ruházza fel az adott szervezetet. A kamaráról szóló törvény azonban ügyféli jogot nem ad a szervezetnek.

Éger István, a MOK elnöke kedden budapesti sajtótájékoztatóján a bírósági döntésre reagálva elmondta: "a Magyar Orvosi Kamarának nem abban a tekintetben nem adtak igazat, hogy a felvetésünket nem tekintették megalapozottnak, hanem jogtechnikailag vitatták", lehet-e ügyfél a kamara ebben a kérdésben."Ismereteink szerint a MOK által megtámadott határozatokkal érintett néhány kórház közvetlenül is pert indított az őt érintő határozatokkal szemben. Ebben a továbbiakban minden szakmai segítséget megadunk ezen kórházak részére" - közölte a MOK.