Eljárások kezdődhetnek az Y-terv miatt

Vágólapra másolva!
Takács Albert igazságügyi miniszter arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy az úgynevezett Y-terv miatt indítson bűntetőeljárásokat. A Kossuth téri tüntetetők hétfőn próbálták alkalmazni az Y-tervet, ami blokádokkal kényszerítette volna lemondásra a kormányt, a terv azonban a gyakorlatban nem működött.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárások megindítását kérte az igazságügyi miniszter az országos rendőrfőkapitánytól az úgynevezett Y-terv miatt - közölte szerdán Budai Bernadett kormányszóvivő.

Az Y-tervet a hétfői, Kossuth Lajos téren tartott demonstráción hirdette meg a Rendszerváltó Fórum elnevésű szervezet. A terv szerint a demonstrálók blokád alá vették volna a Parlamentet és a minisztériumok épületét. A terv azonban hamarosan dugába dőlt, mivel a tüntetők a rendőrség felszólítására pár perc alatt letettek a blokádról. A tüntetők ezt követően találták ki , hogy az országgyűlési képviselők lakását is blokád alá vonnák, hogy a honatyák ne tudjanak bejutni a Parlamentbe.

A kormányszóvivő elmondta: az Y-terv a demokrácia egészét támadja, ez több büntetőjogász szerint kimeríti az államellenes bűncselekmény fogalmát. "A rendészeti miniszter ezért arra utasítja az országos rendőrfőkapitányt, hogy ezekben az ügyekben gondoskodjon a büntetőeljárások megindításáról" - mondta a szóvivő.

Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője az MTI-nek szerdán azt mondta: állampolgári joguknak és kötelességüknek tesznek eleget a blokádok meghirdetésével, mert így állnak ellen a hatalmat erőszakkal gyakorló kormánnyal szemben. Elmondta: blokádgyűléseket fognak majd tartani, itt döntik el, hogy mikor melyik középületet veszik blokád alá. Az Y-tervet tehát továbbra is fenntartják.