Idős kora segíthet a feleségével végző férfin

Vágólapra másolva!
Csak idős kora miatt számíthat enyhébb büntetésre az a férfi, aki régóta betegeskedő feleségével végzett szerdán. Az ugyanis nem számít enyhítő körülménynek, ha a gyilkosság áldozata menthetetlen beteg volt. Az idős férfit jelenleg kórházban kezelik, nem látták indokoltnak, hogy előzetesbe helyezzék.
Vágólapra másolva!

Részletes beismerő vallomást tett az a 88 éves férfi, aki szerdán felakasztotta feleségét Békéscsabán. Az idős férfi a rendőrségen elmondta, hogy 79 éves felesége már régóta betegeskedett, ápolásra szorult és mindkettőjük helyzetén könnyíteni akart volna a gyilkossággal. Eredetileg úgy tervezte, hogy felesége után magával is végez, de az öngyilkosságot nem sikerült végrehajtania.

A férfi maga jelentette be a mentőknek a gyilkosságot. A mentőkkel együtt kiérkező rendőrök valóban megtalálták a lakásban a nő holttestét, akinek a halálát az elsődleges információk szerint fulladás okozta. A Borsnak nyilatkozó családtagok szerint az idős asszony már évek óta nem tudta ellátni magát, beszélni sem tudott.

A férfi ellen emberölés megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás, de - életkorára való tekintettel - nem helyezték előzetesbe, az idős embert jelenleg kórházban kezelik - mondta a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Virág Zsuzsanna.

A gyilkosság áldozatának rossz egészségi állapota nem számít enyhítő körülménynek - mondta Nehéz-Posony Márton ügyvéd, aki nem a konkrét ügy ismeretében, hanem általánosságban nyilatkozott az [origo]-nak. A hatályos büntető törvénykönyv szerint nem tolerálható a menthetetlen beteg halálba segítése, tehát ez nem jelent enyhítő körülményt a büntetés kiszabásakor, mivel nem tekinthető az elkövetés méltányolható okának. Az elkövető idős kora annyiban enyhítő körülmény, amennyiben az korlátozta őt a cselekmény súlyának és büntetendőségének felismerésében.