Megdupláznák a fővárosi kerékpárutak hosszát

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A fővárosi önkormányzat tervei szerint 2015-re megduplázódik a budapesti kerékpárutak száma - mondta Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szombaton az Európai Autómentes Napon.

Az Andrássy úton a Magyar Kerékpáros Klub elnökével közösen tartott nyílt fórumon a főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy jelenleg 160 kilométer kerékpáros út áll a biciklisek rendelkezésére a fővárosban, s ezt szeretnék 2015-ig megduplázni.

Hozzátette, a biciklis életmód előretöréséhez, fejlődéséhez nem csak utakra, de szemléletváltásra is szükség van. Miután - a tervek szerint 2008-ra - elkészül az M0-ás autópálya keleti szektora és a Megyeri híd, a főváros elkerülhetővé válik a teherforgalom számára, így már szigorúbb korlátozásokat is be lehet vezetni például a kamionokra.

László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke az MTI-nek elmondta, hogy nincs még egy olyan ország Európában, ahol olyan ütemben gyarapodnának a biciklisek, mint hazánkban: évente szinte megduplázódik a számuk. Hozzátette: a cél, hogy minél több biciklis és gyalogos legyen, és egyre kevesebb autós.