Gyurcsány szerint hazudott Orbán

2007.09.24. 14:17

Néhány fideszes vezetőt dicsért, Orbán Viktort, a párt elnökét azonban leszólta, sőt hazugnak nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában. Gyurcsány ugyan nem mondta ki Orbán nevét, de Orbán egy múlt heti kijelentése kapcsán emlegetett hazugságot.

Hazudott a Fidesz elnöke, amikor azt mondta, az uniós pénzek nagy részét ellopják - jelentette ki hétfői napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint Orbán Viktor (akinek a nevét nem mondta ki) felelőtlen kijelentésével nem a kormányt sértette meg, hanem sok-sok embert, hiszen az uniós pénzek nagyobb részét az önkormányzatok fogják felhasználni.

Gyurcsány ugyanakkor elismerően szólt más fideszes politikusokról, akiknek megszólalásaiban szerinte "érzékelhető a felelősség". A költségvetési bizottság ellenzéki elnöke (Varga Mihály Fidesz-alelnök) például olyan állításokat fogalmazott meg, amelyeket a független elemzők és a kormány is mondanak: hogy "radikális adócsökkentésnek nincs helye".

Gyurcsány dicsérte a Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető által jegyzett Jövőnk című vitairatot is, amely szerinte világosan fogalmaz az egészségügy kérdéseiről.

"Ne szisszenjenek föl!"

A kormányfő azt mondta, a felelőtlen kijelentések helyett "fair, tisztességes viszonyokat kell teremteni", de szerinte az emberek joggal várják el, hogy az állam magán kezdje. Gyurcsány ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy még az idén szeretnék ismét a parlament elé terjeszteni az új pártfinanszírozási törvényt, illetve megalkotni Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályait. Utóbbiakra szerinte azért van szükség, mert az uniós fejlesztések kapcsán pályázatok tízezrei fognak elindulni, és szabályozni kell, a politikusok milyen módon vehetnek részt ezekben.

"Nagyon kérem képviselőtársaim, ne szisszenjenek föl" - nyugtatta Gyurcsány a képviselőket, miután bejelentette, a kormány újraszabályozná a vagyonnyilatkozatok kitöltésének és kezelésének kérdését is. Később, viszontválaszában pontosított is: azt mondta, nem elsősorban a képviselők, hanem az állami vezetők nyilatkozataira gondol. A kormányfő a korábban sok vitát kiváltott költségtérítéseket nem említette, csupán azt, hogy megpróbálják összehangolni a kormány és az Országgyűlés munkáját, hogy javítsák a bizottsági munka hatékonyságát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK