Újtikos, a földi paradicsom

2007.09.24. 9:32

Újtikoshoz, ehhez az apró, 956 lelket számláló észak-alföldi falucskához vezettek az [origo] nyomozásának szálai, amikor fejünkbe vettük, hogy felkutatjuk Magyarország legpöpecebb helyét. Olyan édeni tájat kerestük, ahol a földek, erdők, mezők és vizek bővelkednek minden földi jóban.

A földi paradicsom utáni nyomozást azzal kezdtük, hogy pontversenyt rendeztünk a 19 megye között. Sorra vettük a nélkülözhetetlen élelmiszereket - 48 ilyet szedtünk össze - és megvizsgáltuk, hogy melyik megyében terem a legtöbb belőlük. A listát kiegészítettük: felkutattuk a legjobb bor, pálinka, étterem és cukrászda lelőhelyét, és mivel a boldogsághoz nem csak finom falatokra, hanem szép környezetre is szükség van, ezért szempont volt, hogy legyen sok napsütés, gyönyörű táj, sok zöld terület, erdő, és persze gyönyörű férfiak és nők. A kategóriák száma így 58-ra nőtt.

Ha egy megye valamiben a legjobbnak bizonyult, akkor pontot kapott, így lassanként kialakult a rangsor. (A pontozásról és a kategóriákról bővebben cikkünk harmadik oldalán olvashat.) Az összesítés után, a pontszámok alapján az első Hajdú-Bihar lett, a második helyet Jász-Nagykun-Szolnok, a bronzérmet Bács-Kiskun szerezte meg és csak éppen hogy kicsúszott az első háromból Borsod-Abaúj-Zemplén.

Hajdú-Biharon belül úgy szűkítettük a kört, hogy igyekeztünk olyan települést felkutatni, melynek szűk vonzáskörzetében minél több minden megterem, megél. Így találtunk rá Újtikosra. A falu a győztes Hajdú-Bihar megye északnyugati határán fekszik, közel Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyéhez.

A gyümölcsökben valósággal dúskálni lehet a környéken, bőven terem köszméte, körte, szeder, kajszi, alma, meggy, szilva és görögdinnye, ráadásként bodza meg málna. Errefelé terem az országban a legtöbb fejeskáposzta, kukorica és csemegekukorica, gomba, cukorrépa és burgonya. Húsért sem kell messze menni, szarvasmarhával, sertéssel, juhval, tyúkfélékkel vannak tele az ólak és az istállók, s persze ebből következik, hogy tejtermékből és tojásból sincs hiány. Ráadásul a közelben lakik az év borásza, de Tokaj közelsége magában is garantálná a remek italokat.

A megyék közti pontverseny során nem számított külön kategóriának, de azért nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a bőséges gyümölcs- és cukorrépa-termésen kívül mást is rágcsálhatnak az édesszájú újtikosiak. Az általunk közelinek tekintett 50 kilométeren belül található a szerencsi bonbongyár, ahol mézes puszedlit, gumicukrot, táblás csokit, zizit és franciadrazsét is gyártanak.

Fotó: Szabó Pál

A fűszerek közül ott van a húsvéti sonka legfőbb kiegészítője: Hajdú-Bihar Magyarország torma-nagyhatalma. A szintén közeli Tokaj mellett a poharazgatás örömeit fokozza, hogy a sör után áhítozóknak csak Bőcsig kell elmenniük és sörgyárat is találnak.

A gyönyörű környezet bizonyítéka, hogy a közelben fekszik két világörökségi helyszín is: a Hortobágy - ami egyben azt is jelenti, hogy itt a hortobágyi húsos palacsinta őshazája, ami újabb jó pont -, valamint a zöld szőlőtőkékkel borított tokaji borvidék, ráadásul csak egy ugrás az ország egyik egyedülálló kincse: a miskolci barlangfürdő. És Hajdú-Bihar egyike annak a három magyar megyének, ahol a legtöbbet süt a nap.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK