Újtikos, a földi paradicsom

2007.09.24. 9:32

A megyék közti versenyben összesen 58 al- és főkategóriában lehetett pontot szerezni. A természet adta javakért járt a legtöbb pont. 100 pontot osztottunk ki minden első helyezésért a következő 18 fő kategóriában: halak, vadak, gyümölcsök, zöldségek, búza, kukorica, rozs, cukorrépa, napraforgómag, burgonya, gomba, méz, fűszerpaprika, háztáji állatok, napsütéses órák száma, egy lakosra jutó zöld terület, erdők mérete, világörökségi helyszínek. Azt a megyét tekintettük győztesnek, amelyik az adott kategóriában, a KSH adatai szerint a legjobban áll. Rozsban Bács-Kiskun kapott 100 pontot, mert itt termelik a legtöbbet ebből a gabonaféléből. Második, harmadik helyezésért már nem járt pont.

Előfordult azonban, hogy bizonyos kategóriákban nem lehetett egyértelműen eldönteni, melyik megyéé az elsőség, mert évek óta felváltva, hol egyik, hol másik kerekedett felül. Ez volt a helyzet például a búzánál, amiben holtverseny alakult ki Jász-Nagykun-Szolnok és Békés között. Ilyenkor mindegyik megyének jóváírtuk a 100 pontot.

Különleges kategóriának számított még a világörökségi helyszín, itt minden egyes ilyen tájat őrző megye megkapta a maga 100 pontját, sőt, Borsod-Abaúj-Zemplén ennek a dupláját söpörhette be, hiszen a területén fekszik a tokaji borvidék és az aggteleki karszt is.

Igazságos bánásmód a nyulakkal

A vadak, gyümölcsök, zöldségek és háztáji állatok kategóriáját alcsoportokra osztottuk, mert például nem mindenkinek ugyanaz a gyümölcs a kedvence. Vaddisznóért például leginkább Somogyba érdemes utazni, de mezei nyúlból Békés a legjobb. Az alma-nagyhatalom Szabolcs-Szatmár-Bereg, de ha valaki körtére vágyik, az ideális úti cél Borsod-Abaúj-Zemplén.

A megszerezhető 100 pontot felosztottuk az alcsoportok között. Hét fajta vadat vettünk sorra: gímszarvas, dámszarvas, őz, mezei nyúl, vaddisznó, fácán és fogoly. Így az egyes állatokkal 100 pont egy hetedét, azaz 14 pontot szerezhetett a győztes megye. Az egyes zöldségfajták (vöröshagyma, sárgarépa, paradicsom, fejes káposzta, csemegekukorica) 16,5  pontot értek, az egyes gyümölcsökért 4,5 pont járt, a háztáji állatokért (szarvasmarha, sertés, juh, tyúkféle) pedig 25 pont.

Általában a Központi Statisztikai Hivatal számsorai döntötték el, hogy egy adott kategóriában melyik megye a győztes. Egyedül a gombatermésre vonatkozóan nem tudtunk számszerű adatot találni, így egy gombászati témájú, tudományos igényű írásra hagyatkoztunk. Ez alapján nyolc megye osztozott a pontokon jó lelőhelyeiknek köszönhetően.

Cukrászda és testépítők

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mennyire kedvezőek a feltételek a társas élethez. 70-70 ponttal jutalmaztuk azt a két megyét, ahol az átlagosnál nagyobb valószínűséggel lehet összefutni fess férfiakkal, vagy bombázókkal. A nők esetében könnyebb dolgunk volt, amikor kézzelfogható adatokra vadásztunk: csak azt kellett összeszámolnunk, melyik megyéből került ki az utóbbi években a legtöbb magyar szépségkirálynő. A férfiaknál az utóbbi év legeredményesebb testépítőinek rangsorára támaszkodtunk. Mindkét kategóriában Budapest vitte el a pálmát.

Kevesebb ponttal ugyan, de honoráltuk azt is, ha valamelyik megye a természet adta javak fogyaszthatóvá tételében jeleskedik. Így aztán 50 pontot adtunk a legjobb borász, étterem, cukrászda és pálinka otthonának. A sorrendet a legfrissebb szakmai versenyek díjai alapján állítottuk fel.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK